7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Pixabay.com

5 harjumust, mis muudavad päeva produktiivsemaks

Paljud asjad mõjutavad seda, kui palju jõuad teha. Kui küsida kellelt tahes, kuidas jõuda rohkem, siis saame hulgaliselt nõuandeid. Aga jaksamise keskmeks on, kui palju on sul energiat ja kui palju tegutsed voo seisundis.

Ilma nende kahe tegurita ei saavuta me oma võimete maksimumi. Selgub, et polegi nii keeruline ennast sütitada. Kui sisse viia need viis väikest muutust päevarutiinis, võib jõuda poole rohkem:

1. Alusta ja lõpeta oma päeva nagu Benjamin Franklin

Benjamin Franklini päevarutiin on väga täpselt dokumenteeritud. Tema päevakava on kõige laialdasemalt jagutud osa tema autobiograafias, aga suurim kasu jõudlusele tuleb tema kahe igapäevase küsimuse esitamisest iseendale.

Hommikusöögi ajal küsis Franklin endalt: “Mida head ma täna võiksin teha?” ja õhtul: “Mida head ma täna tegin?”

Paljudel meist on väga ambitsioonikad tööpäeva plaanid, kus on hulk asju, mis tegelikult ei vii midagi edasi. Nende kahe küsimuse esitamine aitab eemaldada ebavajaliku oma päevast ja üldse tööelust.

Ankurdamine päeva nende küsimustega hoiab su eesmärke pidevalt meeles ja seetõttu on suurem tõenäosus, et tegutsed kooskõlas sellega, mida tegelikult püüad saavutada.

2. Tõuse ning mine magama ühel ajal

Et rohkem ära jõuda teha, on paljudel ahvatlus näpistada aega une arvelt. Selle mõju on aga vastupidine. Kui sa magad, siis sa mitte ainult ei taastu päevast, vaid ka töötled mälestusi ja uut informatsiooni pikaajalisteks teadmisteks.

Inimestena oleme me harjumuste kütkes ja järjepideva unerütmi leidmine on väga oluline. Harjumus, mis kõige enam parandab und ja energiat, on Fitbiti uuringu kohaselt igal õhtul enam-vähem samal ajal magamaminek.

Üks kuni kaks tundi kaotatud uneaega teeb vaikset aga tõhusat hävitustööd sinu energia ja efektiivsusega. Vali regulaarne uneaeg, mis jätab sulle hommikul piisavalt aega päeva sisse elamiseks.

3. Enne kohvi joomist tarbi kvaliteetset toitu ja vett

Auto ei jõua kuhugi ilma kütuseta, samamoodi ei jaksa meie palju ilma kvaliteetsete toitaineteta. See puudutab ka vett.

2012. aastal ajakirjas The Journal of Nutrition avaldatud uuringu kohaselt on ka väikesel, 1% dehüdratatsioonil negatiivne mõju heale tujule ning kognitiivsetele võimetele.

Enne hommikust kohvi joo paar klaasi vett. Aja kokkuhoidmiseks võid valmistada smuuti, kus on koos nii vesi kui ka puu-ja köögivili.

4. Lähene päevaplaanile mänguliselt

Et töötada voo seisundis, on väga vajalik, et saaksid täielikult ülesandele keskenduda. Üks nipp on jagada töö osadeks ning anda neile spetsiifilised nimed ja eesmärgid.

Meil on päevas mitmeid rolle, miks mitte tuua see töö juurde? Selle asemel, et mõelda, et pean igal hommikul kirjutama, loo selleks avatar ning spetsiaalne missioon kirjutamisele.

5. Võta taastumiseks puhkepause

Igaühe jaoks võivad olla need erinevad. Oluline on aga ennast tööst distantseerida ja stressist taastuda. Selleks sobivad ideaalselt jalutuskäik looduses, tervisliku toidu söömine, mõne nalja lugemine-vaatamine või inspireeriva audioraamatu kuulamine.

Osad inimesed eelistavad lühemaid pause tihedamini, teised pikemaid ja harvem. Eksperimenteeri, kuidas sobib sinule.

Kui tahad olla energilisem ning jõuda rohkem, siis alusta nende väikeste igapäevaste harjumuste sisseviimisega, seejärel võid rakendada juba keerulisemaid praktikaid.

Allikas: Inc.com/tööheaolu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700