Autor: Raamatupidaja.ee • 4. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja juhendamine lapsehoolduspuhkuselt naasmisel

Tööinspektsiooni töötervishoiu inspektor Egle Heimonen selgitab, kas töötajat tuleb uuesti juhendada, kui ta naaseb lapsehoolduspuhkuselt.
Kas töötajat tuleb uuesti juhendada, kui ta naaseb lapsehoolduspuhkuselt?
Foto: scanpix

Lapsehoolduspuhkuselt tööle tagasiminek on suur elukorralduse muutus töötajale. Ta on olnud tööst ja kolleegidest eemal, tööülesanded ja töökeskkond on võib-olla muutunud, osad kolleegidki vahetunud.

Siinkohal peab tööandja läbi mõtlema, kuidas korraldada tööle naasja sisseelamist (kui pikalt see peaks kestma, kas vajalik määrata juhendaja vms). Silmas tuleb aga pidada, et lapsehoolduspuhkuse lõppedes ei määrata sisseelamisperioodiks katseaega, sest katseaja uus kohaldamine ei ole seaduse mõttega kooskõlas. Kui töötaja on rasedus- ja sünnituspuhkusel ja lapsehoolduspuhkusel, siis tema töösuhe ei katke. See, et töötaja kasvatab kodust last või lapsi ei tähenda automaatselt seda, et ta tööle naastes enam ei kvalifitseeru. Kui asutuses ongi toimunud olulised muudatused, siis on tööandjal kohustus ka lapsehoolduspuhkusel viibinud töötajat koolitada, samamoodi nagu ta on koolitanud teisi töötajaid. Töösuhtes on katseaeg ette nähtud töösuhte alguses ning võib kesta kuni neli kuud alates tööle asumisest. Lapsehoolsuspuhkuselt naasnud töötajale katseaja kohaldamise kohta saad lugeda SIIT.

Töötervishoiu ja tööohutusalased juhendamised tuleb naasvale töötajale siiski nõuetekohaselt läbi viia. Kui seni tuli töötajat täiendavalt juhendada siis, kui ta oli töölt eemal olnud kuus kuud, siis uuest aastast kord muutub. Selle kohaselt peab tööandja töötaja juhendamist ja väljaõpet vajalikus osas ja mahus kordama, kui töötaja on pikka aega töölt eemal viibinud. Tööandja saab ise otsustada ja kindlaks määrata, kuidas ettevõttes mõistetakse perioodi pikk aeg ehk kui pikk on periood, mis eeldaks juhendamist. Juhendamata jätmine ei ole aga kindlasti õige lähenemine. Lapsehoolduspuhkusel on töötaja keskmiselt kaks aastat ning see on ilmselt pikk ajavahemik, mille järel juhendamine on igati õigustatud.

Tööandja peab kehtestama ettevõttesisese töötervishoiu ja tööohutuse korra, millega luuakse reeglid, kuidas toimub lapsehoolduspuhkuselt tagasitulijate juhendamine ja sisseelamine. Seejuures võib juhendamise sisu ja maht olla väga individuaalne ning otseselt seotud sellega, kas töötaja asub samale ametikohale ja/või on tema tööülesannetes toimunud muudatusi. Loomulikult tuleb igasugune juhendamine registreerida kas kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700