TEST: Kas oskad ennetada audiitori küsimusi?

Proovi vastata audiitori küsimustele
Proovi vastata audiitori küsimustele

Tuginedes keerulistele ja auditis enamlevinud tähelepanekutele koostasid PwC Eesti juhtivaudiitorid Janno Hermanson ja Jüri Koltsov ülevaatliku küsimustiku. Testi oma teadmisi ning vaata, kui hästi oskad ennetada audiitori küsimusi.

1. Tellisime tarkvaraarendajalt ettevõtte spetsiifilise CRM tarkvara arenduse ning otsustame selle vastavalt RTJ 5.40 a kajastada kuluna. Kas kajastamisviis on õige?

a) Jah, vastavalt RTJ 5.40 võib valida ka kuluna kajastamise; 
b) Olen audiitorit suuteline veenma nii kapitaliseerimise kui kajastamisel kuluna;
c) Ei, sest CRM tarkvara ei ole arendusväljaminek RTJ 5.39;

2. Kui suur osa tarkvara arendamisega seotud üksuse palgakuludest on põhjendatud kapitaliseerida?

a) Mitte midagi, kuna meie Soomes asuv emaettevõte on öelnud, et arenduskulud tuleks
kajastada kuluna;
b) Oleneb asjaoludest;
c) Arendajad töötavad ju palehigis ning kogu tööjõukulu on põhjendatud kapitaliseerida;

3. IT poisid arendasid meie kodulehel uue e-poe muutes selle ühtlasi palju kiiremaks. Senine epoe arendus oli kajastatud eraldi immateriaalse varaobjektina. Kas tööjõukulude kapitaliseerimine on põhjendatud?

a) Jah, kuid varasem varaobjekt tuleks asendada; 
b) Kapitaliseerimise ja kuluna kajastamisepiir on siin hägune; 
c) Kapitaliseerida ei saa, kuna arendus ei vasta immateriaalse varana kajastamise
kriteeriumitele (RTJ 5.41) 4. Jah, kapitaliseerimine on igal juhul põhjendatud;

4. Kas tegemist on äriühendusega? Ettevõte soetab tootmishoone ja selles asuvad tootmisseadmed ning võtab üle töötajad, juriidilise keha ostu ei toimu. Vara käitlemisega seotud lepingud, näiteks tarnijate või klientidega, üle ei tule. Eelmise omaniku äritegevusega seotud intellektuaalomand, näiteks bränd või koduleht, üle ei tule.

a) JAH
b) EI
c) Võimalikud mõlemad variandid

5. Kas tegemist on äriühendusega? Ettevõte soetab juriidilise keha, mis omab tootmis- ja büroohoonet, töötajad puuduvad. Müüja on enne tehingut andnud hoone üürile kolmandatele osapooltele. Üürilepinguid müügil ei lõpetata.

a) JAH
b) EI
c)Võimalikud mõlemad variandid

6. Mis ajahetkest on korrektne alustada uue kontorihoone amortiseerimist? Alustatakse hetkest, mil…

a) kõik arved/aktid on kokku kogutud ning soetusmaksumus täpselt teada;
b) kolitakse uude kontorihoonesse; 
c) juhatus või vastav organ saadab kinnituse hoone valmimisest, kui see on hilisem kasutamise
alustamisest; 
d) Kõik ülaltoodud variandid on valed;

7. Ettevõte ehitas uue tootmishoone soetusmaksumusega 6 mEUR, mis võeti arvele 1. jaanuaril 2008. Hoone elueaks hinnati 20 aastat (amortisatsioonikulu 0.3mEUR/aastas). Seoses majandustulemuste halvenemisega seisuga 31. detsember 2008 hinnati tootmishoone kasutusväärtuseks 4.7 mEUR ja ÕV-ks 5mEUR. Teostati allahindlus ning seisuga 31. detsember 2008 kajastati vara korrigeeritud väärtuseks 5mEUR. 10 aastat hiljem, seisuga 31. detsember 2018 viidi läbi uus väärtuse test hindamise kohaselt oli vara kasutusväärtuseks 3.2mEUR ning ÕV-ks 3 mEUR. Mis on vara jääkväärtus seisuga 31.12.2018 (enne vara hindamist)?

a) 2,37 mEUR
b) 2,00 mEUR
c) 2,50 mEUR

8. Mis on teie hinnangul peamiseks põhjuseks vigade tekkimisel tuletisinstrumentide puhul?

a) Lepinguliste tingimuste keeruline olemus; 
b) Madal või olematu kulu lepingu sõlmimisel; 
c) Keerukused õiglase väärtuse arvestuses;

9. Mis on teie hinnangul peamiseks põhjuseks vigade tekkimisel faktooringlepingute puhul?

a) Lepinguliste tingimuste keeruline olemus;
b) Faktooritud nõuetega seotud rahaliste liikumiste jälgimine; 
c) Vaidlused klientidega, kelle nõudeid on faktooritud;

10. Mis on teie hinnangul peamiseks põhjuseks vigade tekkimisel laenu kovenantide puhul?

a) Finantskovenantide (nt debt-to-equity, debt-toEBITDA) suhtarvude arvestus; 
b) Mittefinantskovenantide (nt dividendide või investeeringute piirmäärad, piirangud
tehingutele seotud osapooltega);
c) Nii 1. kui 2. variant, mõlemad on sama levinud;

11. Osanikud valisid ÄS § 176/301 ning otsustasid võtta tarvidusele muud abinõud kapitali vastavusse viimiseks. Tööle võeti uus tegevjuht ning koostati äriplaan ja eelarve, mille kohaselt lahendatakse olukord kolme aasta jooksul. Kas eeltoodu on piisav?

a) Jah, kuna eksisteerib selge tegevuskava;
b) Ei, kuna need abinõud on liiga üldised; 
c) Tuleks hinnata äriplaani realiseerumise tõenäosust;

12. Kuidas vältida märkust või asjaolu rõhutamist audiitori aruandes kui omakapital ei vasta bilansipäeval ÄS-s toodud nõuetele?

a) Asjaolu rõhutamist vältida ei saagi, märkust aga küll; 
b) Avalikustame juhatuse nägemuse aruande lisas ning esitame audiitorile omaniku allkirjaga selgituskirja; 
c) Omanik teostab aruande kuupäeva järgselt sissemakse aktsiakapitali; 
d) Pakun audiitorile altkäemaksu;

Õiged vastused:
1 – c); 2 – b); 3 – a); 4 – b); 5 – b); 6 – b); 7 – a); 8 – b); 9 – a); 10 – c); 11 – c); 12 – a).

 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad