Autor: Raamatupidaja.ee • 14. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida tähendab uus andmete ülekandmise õigus?

Õigus enda kohta käivate andmetega tutvuda on võimalik olnud enam kui paarkümmend aastat. Alates isikuandmete kaitse üldmääruse kehtima hakkamisest on lisandunud inimese jaoks uus õigus – andmete ülekandmine.
AKI selgitab, mida tähendab uus andmete ülekandmise õigus
Foto: scanpix

• Andmeid saab küsida ettevõttelt teisele ettevõttele üle kandmiseks samas ulatuses, mida on võimalik enda kasutusse saada.

• Küsimisel tuleb arvestada, et saadavad andmed on kogutud nõusoleku või lepingu alusel.

• Andmete ülekandmise õigust saab kohaldada ainult elektrooniliselt töödeldavatele andmetele tingimusel, kui see on tehniliselt võimalik.

Ettevõtte jaoks tähendab toiming esmalt tehnilise valmisoleku loomist andmete ülekandmiseks. See ei ole sama, mis juurdepääsu tagamine küsija andmetele. Tehnilise valmisoleku loomine tähendab andmevormingute ja edastuskanalite ettevalmistamist või vastavusse viimist andmete ülekandmiseks. Info peab olema vastuvõtjani toimetatud talle arusaadavalt ja loetavalt.

Näiteks, kui inimene avab veebipoes oma konto, sisestab sinna nime, telefoni, arvelduskonto numbri, aadressi ja maksekaardi numbri ning kontole hakkab tekkima ostuajalugu, peab ettevõtja olema valmis veebikonto andmete ülekandmiseks. Juhul kui inimene soovib, peab ta saama kas enda kasutusse või teisele ettevõttele edastamiseks kõik isikuandmed ning seda struktureeritud ja masinloetaval kujul. Ettevõttel ei ole kohustust anda ärisaladust paljastavat teavet või muud olulist infot, mille ettevõtte ise on loonud uue eraldiseiva väärtusena (nt kui ettevõte on teostanud saadud andmete põhjal analüüse). Andmete ülekandmine ei ole absoluutne kohustus, sest seda saab nõuda vaid siis, kui selleks on ettevõttel tehniline valmisolek. Juhul, kui tehniline valmisolek puudub, tuleb seda küsijale põhjendada.

Andmete ülekantavust reguleerib isikuandmete kaitse üldmäärus (art 20) ning see kohaldub kõigile isikuandmete töötlusega tegelevatele organisatsioonidele, v. a avaliku sektori asutused.

Rohkem küsimusi ja vastuseid erinevate andmekaitsega seotud teemade kohta leiad SIIT.

Allikas: Andmekaitse Inspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700