Autor: Raamatupidaja.ee • 8. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn suurendab puudega inimeste hooldajate toetuseid

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule linna 2019. aasta eelarve eelnõu, milles nähakse ette märkimisväärne toetuse tõus puudega inimeste hooldajatele ning suurendatakse kahekordselt omastehooldajate asendusteenust.
Tallinnas mitmekordistuvad puudega inimeste hooldajate toetused
Foto: scanpix

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna abilinnapea Tõnis Mölder sõnas, et järgmise aasta eelarves on tõstetud olulisele kohale abivajajate toetamine ning neile mõeldud teenuste arendamine. Ta kinnitas, et sügava puudega inimese hooldaja toetus tõuseb alates järgnevast aastast 40-lt eurolt 100-le eurole kuus ning raske puudega inimese hooldaja toetus 30-lt eurolt 50 eurole kuus.

„Sellele suunatakse kokku üle 2,3 miljoni euro ning makstakse sotsiaalmaksu omakorda üle pooleteist miljoni euro. Peame arvestama, et hooldus on hooldaja igapäevane füüsiline tegevus hooldatavale kõrvalabi osutamiseks, alates hügieenitoimingutest ja riietamisest, lõpetades abistamisega liikumisel, suhtlemisel või söömisel. See on väga tänuväärne ja nii füüsiliselt kui vaimselt raske töö,“ sõnas Mölder, kelle sõnul on toetuse abil ehk veidigi kergem hooldajatel oma vältimatuid kulutusi katta.

Lisaks toetuste määrade suurendamisele on linna eelarves olulisel kohal teenuste arendamine ning nende kättesaadavuse parandamine. „Näiteks vajavad valdavalt töötavad või tööealised omastehooldajad suuremas mahus asendusteenust, mistõttu kahekordistame järgneval aastal omastehooldajate asendusteenust ning vähendame seeläbi hooldajate hoolduskoormust, mis on samuti ääretult vajalik,“ lisas Mölder.

Teenust osutatakse hooldajaks määratud isikutele ja suure hooldusvajadusega isikute hooldajatele. Teenuse saaja elukoht peab olema rahvastikuregistri järgi Tallinna linn. Omastehooldaja asendusteenus sisaldab muuhulgas järelevalvet, toetamist ja juhendamist igapäevaoskuste hoidmisel. Teenus toetab hooldatava funktsionaalset suutlikkust, hoolitsedes inimese kehalise, vaimse ja sotsiaalse heaolu eest, säilitades maksimaalselt hooldatava iseseisvust, enesekontrolli ja väärikust.

Allikas: Raepress

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700