Spetsialistist juhiks: kas süllelangenud õnn või tabanud needus?

Koolitaja Jaanus Kangur arutleb, kas spetsialistist võiks saada juht
Koolitaja Jaanus Kangur arutleb, kas spetsialistist võiks saada juht

On üsna loomulik, kui heast spetsialistist saab kunagi juht, ent samas võib see olla ka suurim õnnetus nii ettevõttele kui ka edutatud inimesele endale. Kui juhiks saab inimene, kes selleks kuidagi ei sobi, on kaotus kahekordne – pole enam ei spetsialisti ega ka juhti.

Väidetavalt on igal inimesel kompetentsuse lagi ning on suur õnn, kui selleni kunagi ei jõuta. Õnneks aktsepteeritakse järjest enam ka horisontaalset karjääri, mis tähendab, et saadakse järjest paremaks esialgsel erialal ja endisel karjääriredeli pulgal. Vanad meistrid, olgu puusepad, pillimeistrid või teadlased, ei liikunud tihtipeale uutele ja kõrgematele ametikohtadele, vaid täiustasid ilma igasuguse edutamiseta oma kunsti, eesmärgiga saavutada täiuslikkus.

Tuleb tunda oma võimeid

Kui meis ei ole sügavat tungi iga hinna eest karjääriredeli kõrgeimale astmele ronida, ent samas oleme avatud võimalustele, mida elu pakub, võiks enne võimalikku järgmist subordinatsiooniastet mõelda enda jaoks läbi mõned juhtimisega kaasnevad nüansid.

Esmalt tasub hinnata, kas olen visionäär, kas mulle meeldivad rohkem detailid või pigem näen suurt pilti? Kas minu jaoks on oluline mõista ettevõtte pikaajalisi eesmärke ja üksikute tegevuste rolli nende saavutamisel?

Mida kõrgem juhtimistasand, seda olulisem on olla visionäär. Spetsialisti tasandil on hea, kui tajutakse ka ettevõtte üldist strateegiat, tippjuhi tasandil on see möödapääsmatu. Mida suurem on ettevõte, seda raskem võib olla tervikut mõista. Samas väiksema ettevõtte puhul võib olla, et üks juht peab täitma mitut erinevat rolli, olema nii liider kui ka mänedžer. Kümmekond aastat tagasi töötasin suures riigiasutuses ja ühel hetkel pakuti mulle osakonnajuhataja kohta. Uskusin, et saan sellel positsioonil rohkem ära teha, kui olin seni spetsialistina saavutanud. Kahjuks avastasin, et plaanide, kavade ja reformide elluviimine ei pakkunud pooltki sellist rahuldust nagu töö „põllul”. Lugu lõppes minu lahkumisega. Muidugi võib pärast katsetust spetsialisti positsioonile naasta, ent asjatuid positsioonivahetusi ja sellega kaasnevat stressi võib väikse mõttetööga ka ennetada.

Valmidus inimesi juhtida

Kuna enamasti sisaldab juhi positsioon ka inimeste juhtimist, tasub hinnata oma valmidust selleks. Kas mulle meeldib inimesi „lahti muukida”, avastada, mis neid motiveerib, kuidas ühele või teisele kolleegile korrigeerivat tagasisidet anda jms. Juhtimiskoolitustel küll kõneldakse delegeerimisest, motiveerimisest, kaasamisest ja teistest inimeste juhtimisega seotud tegevustest, kuid tegelikud oskused tuleb omandada töö käigus. Inimesed on erinevad ja see, mis ühele mõjub motiveerivalt, ei pruugi teist puudutadagi. On neid, kes tajuvad ka nõrku signaale ning teisi, kes ei taju. Ühel keskastme juhtide koolitusel avastas üks noor juht suure üllatusega, et põhjus, miks ta on tundnud juhtimise suhtes tõrget ja pidanud seda raskeks, seisneb selles, et talle ei meeldi inimesi juhtida. Tuleb teisi tundma õppida, nende eripäradega arvestada ja oma repertuaari laiendada, et töökaaslaste potentsiaali ettevõtte eesmärkide nimel targasti ära kasutada.

Otsuste langetamine ja vastutuse võtmine

Kolmandaks tasub hinnata oma valmidust langetada otsuseid ja võtta vastutust. Juhi positsioon on küllaltki üksildane, sest vaatamata sellele, kui palju ta meeskonda otsustusprotsessi kaasab, on juht lõpuks oma vastutusega üksi. Kõik otsused ei pruugi parimad olla, mõne otsusega võib kaasneda tagajärgi, mis kahjustavad ettevõtte head käekäiku. Kas ma suudan sellega toime tulla? Olen koolituste ja konsultatsioonide käigus kohanud juhte, kes ei julge või ei taha otsustada, mistõttu kannatavad nii inimesed kui ka ettevõtted. Ühes firmas ei suutnud juht lahendada kahe töötaja vahelist sobimatust ning näis, et ainus võimalus on ühest töötajast loobuda. Juht ei tahtnud seda otsust langetada. Pinged meeskonnas muutusid väljakannatamatuks, ent ka siis ei julgenud juht otsust vastu võtta. Lõpuks üks konflikti osapooltest lahkus. Juht peab olema valmis otsustama ja tagajärgede eest vastutama, ükskõik millised need ka poleks.

Juhi töö pole kindlasti pelk rist ja viletsus, ent selle õnnestumisele aitab kaasa teadlik vastutuse võtmine ja ennekõike oma sobivuse hindamine. Nii hea juht kui ka oskuslik spetsialist on ettevõttele hindamatu väärtus, nii ei peaks keegi meeleheitlikult püüdma juhiks saada. Samas pole vaja seda ka peljata, kui sobivad eeldused on olemas.

Osale arutelus

  • Jaanus Kangur, koolitaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad