Muudatused õigusaktides

Jurist Kersti Puuri käsitleb muudatusi õigusaktides
Jurist Kersti Puuri käsitleb muudatusi õigusaktides

Artiklis on käsitletud 2018. aasta septembris Riigi Teatajas avaldatud õigusaktide muudatusi.

JÕUSTUNUD LEPINGUD

Eesti Vabariigi ja Jaapani vaheline tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise ja maksupettuste tõkestamise leping

28. augustil 2018 avaldati Riigi Teatajas II Välisministeeriumi teadaanne välislepingu jõustumise kohta. Teadaande kohaselt jõustus 29. septembril 2018 Eesti Vabariigi ja Jaapani vaheline tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise ja maksupettuste tõkestamise leping, mis on koostatud 30. augustil 2017 Tallinnas. Lepingu sõlmimisel lähtuti Eesti Vabariigi ja Jaapani soovist edasi arendada majandussuhteid ja edendada maksukoostööd ning sõlmida tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise leping, ilma et see tooks kaasa tulu maksustamata jätmist või maksusumma vähendamist maksupettuste või maksudest hoidumise kaudu.

Eesti Vabariigi ja Jaapani vaheline tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise ja maksupettuste tõkestamise leping

AVALDATUD MUUDATUSED MÄÄRUSTES

Tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise toetus

Riigi Teatajas I avaldati 12. septembril 2018 ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri määrus nr 52 „Tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise toetus”. Määrus jõustus 15. septembril 2018. Määruse eesmärk on toetada töötleva tööstuse ja mäetööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise diagnostika koostamist. Määrust kohaldatakse ettevõtjale, kelle põhitegevus vastab Eesti majanduse tegevusalade klassifikaatori (EMTAK) koodile mäetööstus (EMTAK 2008 jagu B) või koodile töötlev tööstus (EMTAK 2008 jagu C). Toetuse taotlusi menetleb, väljamakseid teeb ja järelevalvet teostab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise toetus

Taimekaitsevahendi kasutamise ja hoiukoha täpsemad nõuded

19. septembril 2018 avaldati põllumajandusministri 2011. aasta 29. novembri määruse nr 90 „Taimekaitsevahendi kasutamise ja hoiukoha täpsemad nõuded” muudatused, millega täiendati seemnete puhtimisega seotud nõudeid. Näiteks täpsustati, et puhitud seemne kasutamisel järgitakse taimekaitsetöö tegemisel määruse §-s 2 sätestatud isikukaitsevahendite kasutamise regulatsiooni ning määruse §-s 3 sätestatud hügieeninõudeid. Määruse § 5 täiendati lõikega 7, mille kohaselt tuleb kasutamata puhitud seeme üle anda ohtlike jäätmete käitlejale.

Samuti avaldati 1. jaanuaril 2019 jõustuvad muudatused seoses avalikus kohas, elamu vahetus läheduses ja metsamaal taimekaitsetöö tegemise ohutusnõuetega.

Põllumajandusministri 29. novembri 2011. a määruse nr 90 „Taimekaitsevahendi kasutamise ja hoiukoha täpsemad nõuded” muutmine

Töötuskindlustusmakse määrad aastatel 2019–2022

Riigi Teatajas I avaldati 25. septembril 2018 Vabariigi Valitsuse määrus nr 84 „Töötuskindlustusmakse määrad aastatel 2019–2022“. Töötuskindlustusmakse määrad ei muutu, olles ka aastatel 2019–2022 kindlustatule 1,6% ja tööandjale 0,8% töötuskindlustuse seaduse §-s 40 nimetatud summadest.

Töötuskindlustusmakse määrad aastatel 2019–2022

SEADUSEMUUDATUSED

Kodakondsuse seaduse täiendamise seadus

Riigi Teatajas I avaldati 21. septembril 2018 kodakondsuse seaduse täiendamise seadus, millega täiendatakse kodakondsuse seadust keeleõppe korraldamise ja keeleõppes osalemise sätetega. Täienduste alusel on keeleõpe välismaalasele tasuta ja riik on valmis maksma välismaalasele hüvitist ajal, kui ta on kokkuleppel tööandjaga saanud keeleõppeks tasustamata õppepuhkust. Sellega pakub riik edaspidi võimalust sõlmida keeleõppeleping vähemalt viis aastat Eestis seaduslikul alusel elanud inimestega, kes soovivad taotleda Eesti kodakondsust ja vastavad selle taotlemise tingimustele. Muudatused jõusuvad 1. jaanuaril 2019.

Kodakondsuse seaduse täiendamise seadus

IURING õigusbüroo pakub abi igapäevases õigusnõustamises eelkõige ettevõtetele, kellel ei ole oma juristi. Oleme oma püsiklientidele n-ö juriidiline osakond väljaspool ettevõtet ilma püsikuludeta.

Meie õigusbüroo tegevusvaldkonnad:

•lepingud ja läbirääkimised (sh pikaajaline kogemus IT-alaste lepingutega);

•tööõigus ja võlaõigus;

•äriõigus (äriregistriga seotud toimingud, aktsionäride otsused ja lepingud, pankrotiga seotud teemad);

•kinnisvaraõigus ja kindlustusõigus;

•riigihanked.

Lisainfot leiate meie kodulehelt www.iuring.ee

Osale arutelus

  • Kersti Puuri, IURING õigusbüroo jurist

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad