Autor: Raamatupidaja.ee • 31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuarvestuse rakenduse kasutamine

E-maksuametis/e-tollis asuvad nüüd maksuarvestusega seotud teenused ja info rubriigis „Nõuded ja kohustused" lingi „Arvestus" all. Vaata, kuidas lehel orienteeruda ja uusi võimalusi kasutada.
Maksuarvestuse info ja teenused e-maksuametis/e-tollis
Foto: pixabay

Lingile „Arvestus" vajutades avaneb uue kujundusega rakendus, milles olevad teenused leiate ülemises vasakpoolses nurgas olevast rippmenüüst.

Avaleht „Nõuete ülevaade“

Menüüpunkti „Arvestus" avalehel „Nõuete ülevaade" olev info on jagatud kolme plokki: „Nõuete ja kohustuste saldod", „Ettemaksukontod" ning eraldi tabelitena „Nõuded Maksu- ja Tolliameti ees" ja „Nõuded teiste asutuste ees".

Nõuete ja kohustuste saldod

Nõuete ja kohustuste saldo summa koosneb järgmistest nõuetest:

- tasumistähtpäev saabunud – siin on näidatud Maksu- ja Tolliameti ning teiste asutuste nõuded, mille tasumistähtpäev on täna või minevikus;

- arvestusliku intressi saldo, sh tasumisgraafiku intress;

- tasumistähtpäev tulevikus – siin on toodud Maksu- ja Tolliameti ning teiste asutuste nõuded, mille tasumistähtpäev on tulevikus;

- riigilõivude ja tagatiste saldo.

Nõudeid, mille tasumistähtpäev on saabunud või tulevikus ja arvestuslikku intressi saate maksta nupu „Maksma" alt.

Riigilõive ja tagatisi saate maksta, kui lähete lingi „Riigilõivud ja tagatised" kaudu nõuete loetelu lehele.

Kohtutäiturite arestid, vaidlustatud nõuded ja tasumisgraafikus olevad nõuded kuvatakse samuti selles plokis, kuid nende summa ei sisaldu nõuete ja kohustuste saldo real olevas summas.

Ettemaksukontod

Selles plokis näete ettemaksukonto(de) saldot, st kui palju on ettemaksukonto(de)l vaba raha, mida saab kasutada nõuete tasumiseks.

Ettemaksukontode toiminguid (sissetulekud ja väljaminekud) ning saldosid näete menüüpunktides „Ettemaksukontode väljavõtted" ning „Ettemaksukontode saldod".

Nõuded Maksu- ja Tolliameti ees

Nõuded Maksu- ja Tolliameti ees on näidatud lehel tabelina. Kui teil on nõudeid ka teiste asutuste (nt kohtud, prokuratuur jne) ees, siis need on eraldi tabelis „Nõuded teiste asutuste ees".

Otsingud

Nõuete, nõuete toimingute ja ettemaksukontode väljavõtete otsingute tulemused kuvatakse lehel vaikimisi 10 rea kaupa. Ridade arvu lehel saate suurendada kuni 100 reani. Kõiki otsingutulemusi saate alla laadida CSV-failina.

Maksmise võimalused

Lehel „Maksmine" näete oma maksukohustuse summat ning saate selle kohe tasuda. Kui on tarvis maksta ka intressi ja/või tuleviku tasumistähtpäevaga nõudeid ja/või solidaarseid nõudeid, siis need on näidatud eraldi ridadel ja saate soovi korral samuti sellel lehel makstavasse summasse kaasata. Summa arvestab programm vastavalt Teie tehtud valikule automaatselt.

Maksu tasumisel saate valida, kas kasutate ettemaksukontol olevat vaba raha või kannate soovitud summa ettemaksukontole pangakontolt. Samuti saate maksta osa raha ettemaksukontolt ja ülejäänud osa kanda pangakontolt.

Pangakontolt ettemaksukontole saab raha kanda pangalingiga, krediitkaardiga ning ülekandega.

Lehel „Viitenumbriga nõude maksmine" on võimalik maksta nõudeid, mille tasumise aluseks dokumendil on viitenumber (nt ajatamise otsused, tollideklaratsioonid, intressinõuded, maksuotsused jne), samuti riigilõive ja tagatisi. Tasuda saab samuti kas ettemaksukontolt, kui seal on vaba raha, või pangakontolt.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700