24. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osalus tütarettevõttes ja maksuvabastus

Osalus tütarettevõttes ei ole majandustegevus
Foto: pixabay
Kas teadsid, et ainult osaluse omamine tütarettevõtjas ei ole majandustegevus käibemaksudirektiivi tähenduses? Mida sel juhul silmas pidada, selgitab Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.

Käibemaksuseaduse (KMS) §29 lg 1 kohaselt saab ettevõtja sisendkäibemaksu maha arvata ainult tema maksustatava ettevõtluse tarbeks tehtud kulutustelt. Maksuvaba käibe tarbeks tehtud kulutustelt sisendkäibemaksu maha arvata ei saa. Kuidas toimida aga siis, kui ettevõtja tegevusest ei teki üldse käivet? Näiteks kui tegemist on osaluse omamisega tütarühingus ja ainuke majanduslik tulem sellest tegevusest on tütarühingu poolt makstavad dividendid.

Euroopa Liidu Kohus (Euroopa Kohus) on seda teemat päris mitmes lahendis analüüsinud. Nii on kohus öelnud, et valdusühing, kelle ainus eesmärk on teistes äriühingutes osaluse omamine, ilma et ta otseselt või kaudselt võtaks osa nende äriühingute juhtimisest, välja arvatud õigused, mis tal on aktsionäri või osanikuna, ei ole käibemaksukohustuslane kuuenda direktiivi artikli 4 tähenduses ning tal puudub sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus kuuenda direktiivi artikli 17 tähenduses[1].

Üksnes äriühingu aktsia või osa omandamist või omamist ei saa käsitada majandustegevusena kuuenda direktiivi mõttes, mis omistab nende tehingute tegijale maksukohustuslase staatuse. Üksnes osaluse omandamine teises äriühingus ei tähenda vara kasutamist eesmärgiga saada kestvat tulu, kuna võimalik dividend osaluse viljana on üksnes vara omamise tulemus[2]. Siinkohal tuleb täpsustada, et kui käibemaksudirektiiv räägib majandustegevusest, siis KMSis on sama mõiste ettevõtlus.

Olukord on teistsugune juhul, kui osalusega teises äriühingus kaasneb otsene või kaudne seotus äriühingu juhtimisega, kahjustamata osaluse omaniku õigusi aktsionärina või osanikuna[3].

Valdusühingu seotus selliste äriühingute juhtimisega, milles tal on osalus, kujutab endast majandustegevust kuuenda direktiivi artikli 4 lõike 2 tähenduses, kui see hõlmab direktiivi artikli 2 mõttes käibemaksuga maksustatavate tehingute tegemist nagu valdusühingu poolt tütarettevõtjatele osutatavad haldus-, finants- ja äriteenused ning tehnilised teenused[4].

Kohtu välja kujunenud seisukoht valdusühingute käibemaksu käsitluse kohta on see, et kui on tegemist ainult puhtakujulise valdusühinguga, mis tütarettevõtjatele mingisugust teenust ei paku, siis seda ei saa lugeda majandustegevuseks käibemaksu direktiivi tähenduses. Mis tähendab ka seda, et valdusühingul ei ole tehtud kulutuste mahaarvamise õigust. Juhul kui valdusühing osutab tütarettevõtjatele teenuseid, siis on tegemist majandustegevusega, mis annab ka sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse.

[1]Kohtuotsused Cibo Participations, C-16/00, punkt 18 ja Portugal Telecom, C-496/11, punkt 31.

[2]Kohtuotsused Cibo Participations, C-16/00, punkt 19 ja Portugal Telecom, C-496/11, punkt 32.

[3]Kohtuotsused Cibo Participations, C-16/00, punkt 20 ja Portugal Telecom, C-496/11, punkt 33.

[4]Kohtuotsused Cibo Participations, C-16/00, punkt 22 ja Portugal Telecom, C-496/11, punkt 34.

Autor: Tõnis Elling, Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700