Autor: Raamatupidaja.ee • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovitatakse sulgeda krediit 16 390 ettevõttel

Alates 1. oktoobrist 2018 muutusid viimase majandusaruande puudumise tõttu krediidihinnangud negatiivseks 16 3
90 ettevõttel. See on 3405 ettevõtet rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.
Negatiivse krediidihinnangu korral on ettevõtte krediidirisk väga
Foto: scanpix

Muudatus puudutab seni positiivse krediidihinnanguga firmasid, kes ei ole esitanud 2017. aasta majandusaruannet. Creditinfo Eesti peanalüütiku Anne-Ly Otsa sõnul on majandusaasta aruandega viivitajaid tavaliselt kahte tüüpi: „Enamik neist on ettevõtted, kelle majandusseis on halvenenud ning seetõttu viivitavad aruande esitamisega. Seda tõestab ka Creditinfo Eestis kaks korda aastas läbiviidav ettevõtete maksekäitumise uuring. Võrreldes esimese poolaasta uuringuga lisanduvad teise poolaasta uuringusse ka ettevõtted, kes esitavad aruanded kuni pool aastat pärast ettenähtud tähtaega ning kelle maksekäitumine on nõrgem. Uuringud näitavad, et kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on teise poolaasta uuringus alati suurem,“ kommenteerib Ots.

„Lisaks eelnimetatule on hilinejate hulgas ka suhteliselt hea reitinguga keskmise suurusega ja suuri ettevõtteid, kellel on aruandega viivitamisega tihti omad põhjused: soov konkurentidele oma info võimalikult hilja kättesaadavaks teha, või näiteks rahvusvahelistes kontsernides kontserninõuetega arvestamine,“ lisab peaanalüütik.

Igal aastal tuletame ka Creditinfo poolt ettevõtetele meelde aruande esitamist ning hoiatame krediidihinnangu võimalikust muutusest,“ mainib Creditinfo Eesti peanalüütik Anne-Ly Ots.

Aruannete puudumise tõttu muutusid enim käesoleva aasta 1. oktoobrist krediidihinnangud kutse, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (3049 ettevõttel), hulgi- ja jaekaubandussektoris (2850 ettevõttel) ning kinnisvaraalases tegevuses (1447 ettevõttel).

„Negatiivse krediidihinnangu korral on ettevõtte krediidirisk väga kõrge ja Creditinfo sellisele ettevõttele krediidiga müüa ei soovita. Seega võib negatiivne krediidihinnang kitsendada pangast laenusaamise võimalusi, mõjutada tarnijaid kehtestama ettevõttele karmimad krediteerimistingimusi või põhjustab olukorra, kus ettevõte jääb ilma mõnest uuest kliendist,“ täiendab Creditinfo arendusdirektor Jaanus Leemets.

Krediidihinnangu ümberarvutamine ei puuduta uusi ettevõtteid ega neid, kelle majandusaasta lõpust ei ole möödunud veel kuus kuud.

Krediidihinnang arvutatakse ettevõtte majandus-, finants- ja maksekommete info põhjal ning seda kasutavad krediidiotsusteks pangandus-, telekommunikatsiooni, kütuse, kaubandus- ja paljude teiste sektorite krediteerijad.

Allikas: Creditinfo Eesti AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700