Autor: Raamatupidaja.ee • 11. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik plaanib leevendada pakendiaruande auditeerimiskohustust

Keskkonnaministeerium on teinud ettepaneku muuta tänast pakendiaruande audiitorkontrolli kohustust selliselt, et edaspidi on pakendiorganisatsioonil õigus määrata, millised temale kohustused üle andnud pakendiettevõtjad on kohustatud pakendi audiitorkontrolli tegema.
Pakendiaruande auditeerimuskohustus võib muutuda
Foto: pixabay

Täna on auditeerimise kohustus igal pakendiettevõtjal, kes laseb turule pakendeid massiga üle viie tonni aastas. Selline kohustus on hetkel ca 1000 ettevõtjal.

Keskkonnaministeeriumi ettepaneku elluviimisel väheneb ilmselt nende ettevõtjate arv, kes peavad tegema pakendi audiitorkontrolli. Edaspidi on audiitorkontrolli kohustus vaid nendel ettevõtjatel, kellele on määratud audiitorkontrolli kohustus pakendiorganisatsiooni poolt. See tähendab, et igal pakendiorganisatsioonil on õigus valida, kes tema klientidest peavad audiitorkontrolli tegema ja kes mitte. Pakendi audiitorkontrolli kulud tasub endiselt pakendiettevõtja.

Kaubanduskoda on alates pakendiaruande auditeerimiskohustuse kehtestamisest teinud riigile korduvalt ettepanekuid kaotada pakendi auditeerimiskohustus. See kohustus on endiselt alles, kuid tänu koja survele on riik vähendanud auditeerimiskohustuse sihtgruppi. Koda on avaldanud toetust ka praegusele ettepanekule, millega veelgi leevendatakse pakendi auditeerimiskohustust.

Pakendi audiitorkontrollist on jätkuvalt vabastatud ettevõtjad, kes lasevad turule alla 5 tonni pakendeid. Samas on järelevalveasutusel või pakendiregistril põhjendatud kahtluse korral õigus nõuda pakendi audiitorkontrolli pakendiettevõtjalt, kes laseb turule kuni viis tonni pakendeid aastas.

Pakendiaruannete auditeerimiskohustust puudutav muudatusettepanek on hetkel arutlusel riigikogu keskkonnakomisjonis. Seega ei ole praeguseks teada, kas ja millal lisatakse ettepanek seadusesse.

Keskkonnaministeeriumi ettepanekut saad lugeda SIIN.

Allikas: Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700