Autor: Raamatupidaja.ee • 9. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome tööinspektsioon trahvib

Soome tööinspektsioon karmistas lähetatud töötajatest teavitamise korra kontrollimist. Soomes on lähetatud töötajate registreerimine kohustuslik. Teavitamata jätmise või puuduliku teavitamise korral võib kohustust rikkunud ettevõtet oodata kuni 10 000 euro suurune rahatrahv.
Soome tööinspektsioon trahvib ettevõtteid, kes pole esitanud Soome lähetamise teateid
Foto: scanpix

Lähetatud töötajatest tuleb Soome tööinspektsiooni teavitada enne töötaja tööle asumist Soomes hiljemalt samal päeval, kui tööd tegema asutakse. Registreerimiskohustuse täitmata jätmise korral on ette nähtud rahaline karistus, mis võib ulatuda 1000-10 000 euroni. Rahaline karistus määratakse ettevõttele, kes pole täitnud eelregistreerimise kohustust, pole täitnud kohustust nõuetekohaselt või ei ole oluliste muudatuste korral esitanud täiendavat informatsiooni. Trahvisumma sõltub rikkumise loomust, ulatusest ja sagedusest ehk tööandja hoolikusest ja aususest.

Soomes on registreeritud mitu juhtumit välismaiste (eelkõige Eesti) ettevõtetega, kus piirkondlik tööinspektsioon trahvis ettevõtet kas puuduliku või ebakorrektse teavitamise eest või ettevõte jättis lähetamise teated esitamata.

Euroopa Liidu üldised töötajate lähetamise põhimõtted võeti vastu 1996. aastal Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga 96/71/EÜ „Töötajate lähetamise kohta seoses teenuste osutamisega“. Nimetatud direktiivi kohaldatakse liikmesriigis asuvate ettevõtete suhtes, kes seoses riikidevahelise teenuste osutamisega lähetavad töötajaid teise liikmesriigi territooriumile. Direktiiv võimaldab ettevõtetel osutada piiriüleselt teenust, mille raames peab lähetatud töötajale olema tagatud tema õiguste kaitse. Lähetatud töötaja registreerimiskohustus pärineb aga Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivist 2014/67, mida nimetatakse direktiivi 96/71/EÜ rakendusdirektiiviks. Nimetatud direktiiv võeti vastu 2014. aastal.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700