Välislähetuse päevaraha ja haigestumine

Kaire Saarep kirjutab välislähetuse päevaraha maksmisest haigestumise korral
Kaire Saarep kirjutab välislähetuse päevaraha maksmisest haigestumise korral

Haiguste hooajal tasub tähele panna ka seda, kuidas toimida juhul, kui töötaja haigestub lähetusel olles või vahetult enne seda.

Töölähetusega kaasnevate kulude hüvitamist ja välislähetuse päevaraha tingimusi reguleerib Vabariigi Valitsuse 2009. aasta 25. juuni määrus nr 110 „Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord”. Määruse § 4 lõigete 1 ja 2 kohaselt makstakse töötajale teeloleku ja lähetuskohas viibimise aja eest välislähetuse päevaraha, kui välisriigis asuv lähetuskoht asub vähemalt 50 kilomeetri kaugusel asula piirist, kus paikneb töö tegemise koht, ning väljasõidu päeva eest makstakse päevaraha siis, kui välisriiki suunduv sõiduk väljub hiljemalt kell 21. Välislähetusest saabumise päeva eest makstakse päevaraha, kui sõiduk saabub pärast kella 3.

Päevaraha puhul ei ole tegemist töötasuga, vaid hüvitisega, mis peaks katma välismaal viibimise ajal tehtud tavapärasest suuremad kulutused. Eelkõige on tavapärasest suuremate kulude all silmas peetud kulutusi toidule, sest töötajal puudub võimalus kodus süüa teha, kodust süüa kaasa võtta või harjumuspärases lõunarestoranis söömas käia, mis sõltub küll riigist, aga on Eestis tihti odavam kui välismaal.

Ajutine töövõimetus

Töölepingu seaduse (TLS) § 19 p 2 kohaselt on töötajal õigus keelduda töö tegemisest, kui ta on ajutiselt töövõimetu ravikindlustuse seaduse tähenduses, üks töövõimetuslehe liikidest on haigusleht. Kuigi töötaja keeldub haiguslehe ajal tööülesannete täitmisest, tuleb tööandjal siiski töötajale hüvitada kõik lähetusega seotud kulud. Muuhulgas hüvitab tööandja lähetusse sõidule tehtud kulud, samuti majutuskulud. Kui töötaja haigestub ja jääb haiguslehele, siis majutus- ja sõidukulude hüvitamise nõue sellest ei muutu. Sarnaselt majutus- ja sõidukuluga maksab tööandja töötajale päevaraha olenemata lähetuses oldud ajal töö- ja puhkeaja jagunemisest ning sellest, et töötaja on jäänud haiguslehele ja keeldunud töö tegemisest. Tööandjal on võimalus päevaraha kuni 70% vähendada, kui töötajale on tagatud toitlustamine. Näiteks kui töötaja satub haiglasse, siis haiglas on toitlustamine tagatud.

Kuna töötaja keeldub haiguslehel olemise ajal töö tegemisest ja küsitavaks võib muutuda tööandja tehtud kulutuste maksuvabastus, siis oleks hea, kui töötaja haigestumise korral esimesel võimalusel lähetusest tagasi pöörduks.

Kui töötaja haigestub enne plaanitud lähetust, siis TLS § 19 p 2 kohaselt töötaja tööülesandeid täitma ei pea ja kuna lähetus eeldab tööülesannete täitmist, siis on töötajal õigus lähetusse minemisest keelduda. Kui tööandja on jõudnud osa lähetusega seotud kulutusi juba teha, siis on mõistlik kaaluda, kas saata lähetusse mõni teine töötaja või loobuda lähetusest ja küsida ettemakstud summa tagasi. Üldjuhul on võimalik vähemalt osa ettemaksetest tagasi saada.

Kui töötaja jätab lähetusse minemata pahatahtlikkusest või paneb lähetuse ajal toime teo, mis tingib töölepingu tööandjapoolse erakorralise ülesütlemise töötaja rikkumiste tõttu, siis saab kõne alla tulla kahju hüvitamise nõude esitamine töötajale.

Osale arutelus

  • Kaire Saarep, tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad