Töötasu maksustamine on muutunud arusaamatumaks

Kadri Seeder kirjutab töötasu maksustamise mõjudest
Kadri Seeder kirjutab töötasu maksustamise mõjudest

Käesoleva aasta algusest jõustunud muudatused maksuvaba tulu arvestamises on töötajatele rohkem raha kätte jätnud, kuid üsna suur osa töötajatest kasutab maksuvaba tulu lubatud määrast vähem. Küllaltki palju on ka neid, kes ei tea, kui suur nende maksuvaba tulu on.

Maksu- ja Tolliameti andmetel kasutas aprillis 2018 lubatud määrast vähem maksuvaba tulu 202 126 inimest, lubatud määrast rohkem kasutas seda 40 216 inimest (Evelyn Liivamägi, 05.06.2018 Palgainfo Agentuuri seminari ettekanne). Seega on töötajad maksuvaba tulu kasutamisel pigem ettevaatlikud.

Maksuvaba tulu suurus

Palgainfo Agentuuri töötajate küsitluses osalenutest 19% ei osanud öelda, kui suur oli nende maksuvaba tulu aprillis 2018. Keskmine töötajate poolt avalduse alusel arvestatud maksuvaba tulu oli 242 eurot, valemi järgi lubatud keskmine maksuvaba tulu aga 362 eurot (vt graafikut 1).

Hinnangud tasustamise kohta

Hinnangutes tasustamisele küsiti töötajatelt, kuivõrd nad nõustuvad väitega, et nende töötasu maksustamine on arusaadav. Võrreldes eelmise aastaga oli veidi vähem neid, kes nõustusid väitega, et töötasu maksustamine on arusaadav. Aasta tagasi ei pidanud töötasu maksustamist arusaadavaks 10% vastajatest, sel kevadel 13% vastajatest. Sel kevadel pidas töötasude maksustamist täiesti arusaadavaks 37% vastajatest, eelmine kevad oli neid 43% uuringus osalejatest.

Töötasu maksustamine on muutunud arusaamatumaks kõrgema palgaga vastajate jaoks. Aasta tagasi hindas töötasu maksustamist täiesti arusaadavaks 58% kõrgema palgaga (üle 3. kvartiili teenivatest) töötajatest, sel kevadel nõustus väitega, et töötasu maksustamine on arusaadav alla poole 47% selle grupi vastajatest. (Vt graafikut 2.)

Osale arutelus

  • Kadri Seeder, Palgainfo Agentuuri juht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad