Autor: Raamatupidaja.ee • 5. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametinimetuse ja töökoha aadressi andmete lisamine TÖRi

Rahandusministeerium on ette valmistanud määruse eelnõu, mille kohaselt tuleb tööandjal kanda Maksu- ja Tolliameti (MTA) töötamise registrisse (TÖR) iga töötaja ametinimetus ning töökoha aadress. MTA on TÖR-is vastavad väljad juba avanud, mitteresidentide kohta on väljade täitmine kohustuslik, residentide kohta praegu veel vabatahtlik.
Töötamise registrisse ametinimetuse ja töökoha aadressi andmete lisamine
Foto: scanpix

Muudatuse eesmärk on koguda tõhusamalt palga ja tööjõu andmeid, teha senisest täpsemat palga- ja tööturustatistikat ning korraldada registripõhine rahvaloendus. Eestis on kasutusel ligi 700 000 ametinimetust. Ametnimetuse ja töökoha asukoha andmeid vajavad Statistikaamet, Sotsiaalministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, SA Kutsekoda, Tööinspektsioon, Kaitseministeerium, kohalikud omavalitsused jne. Muudatus mõjutab kõiki tööandjaid, kes peavad tegema kandeid TÖR-i.

Olulisemad uuendused

Tööandjale lisandub kohustus kanda TÖR-i töötaja ametinimetus riigisisese ametite klassifikaatori alusel, kui see puudub, siis rahvusvahelise tööorganisatsiooni rahvusvahelise ametite klassifikaatori 2008 (ISCO-08) kohaselt. Kui sobiv klassifikatsioon puudub, märgitakse tööülesannete sisust lähtudes lähim ametinimetus. Ametinimetuse TÖR-is märkimise juhendi leiad SIIT ja ametite klassifikaatorid SIIT.

Tööandjal tuleb edaspidi kanda TÖR-i ka töökoha aadress, kus töötaja peab tööülesandeid täitma. Kui töö tegemise koht ei ole püsiv, näiteks ehitamine, objektide valve, või ei ole see kokku lepitud, siis määratakse isiku töökohaks tööandja asukoht. Tööobjektid, näiteks valvatavad korterid, pooleliolevad ehitusobjektid jms, ei ole töökohad. Töökoha aadressi määramise juhendi leiad SIIT. Aadressid märgitakse Maa-ameti aadressiandmete klassifikaatori (ADS) järgi, mille leiad SIIT.

Ametinimetus ja töökoha aadress tuleb märkida TÖR-i vaid juhul, kui inimene töötab töölepingu alusel või on juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige. Kui inimene teeb tööd näiteks käsundus- või töövõtulepingu alusel, siis ei tule täiendavaid andmeid TÖR-i kanda.

Määruse muudatus on kavas jõustada 1. jaanuaril 2019. Eelnõuga saad tutvuda SIIN ja seletuskirjaga SIIN.

Allikas: Statistikaamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700