Autor: Raamatupidaja.ee • 3. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas õppepuhkusel on erandeid

Tööinspektsiooni nõustamisjurist Ülle Kool selgitab, kuidas täiskasvanute koolituse seaduse alusel õppepuhkust saada.
Millal peab tööandja õppepuhkust andma ja selle eest ka tasu maksma
Foto: scanpix

Küsimus: Töötan hotellis osalise tööajaga toateenijana ja õpin rakenduskõrgkoolis sotsiaaltöö erialal. Soovin kasutada õppepuhkust ja esitasin tööandjale avalduse. Ülemus aga keeldub õppepuhkuse andmisest. Kas tööandja võib keelduda õppepuhkuse andmisest põhjusel, et ma ei tööta õpitaval erialal ning töötan osalise tööajaga?

Vastab Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Täiskasvanute koolituse seaduse (edaspidi TäKS) kohaselt antakse töötajale tasemeõppes õppepuhkust kuni 30 kalendripäeva kalendriaasta jooksul, millest 20 kalendripäeva eest maksab tööandja töötajale keskmist kalendripäevapõhist õppepuhkusetasu. TäKS ei erista erinevaid tasemeõppeid. See tähendab, et ükskõik millisel töökohal töötaja ettevõttes töötab, siis tasemeõppes (keskharidus, keskeri, bakalaureus vms) õppides peab tööandja töötajale õppepuhkust andma ja selle eest ka tasu maksma.

TäKS ei kehtesta, milliste õppetegevuste jaoks võib õppepuhkust kasutada. Õppepuhkuse kasutamine on töötaja otsustada ning õppepuhkust võib kasutada näiteks loengutel osalemiseks, eksamite/arvestuste sooritamiseks, iseseisvaks tööks raamatukogus, kodus jne. Õppepuhkus ei pea olema võetud ainult sessioonide ajal. Teisisõnu on õppepuhkuse eesmärk anda töötajale vaba aega õppimiseks.

TäKS ei näe samuti ette õppepuhkuse andmisel erandeid täis- ja osalise tööaja alusel töötavatele töötajatele.

Seadus ei kohusta töötajat õppepuhkust võtma ühe osana. Õppepuhkuse kasutamise jätab täiskasvanute koolituse seadus töötaja otsustada. Seega võib töötaja võtta õppepuhkust vajadusel tööpäevades, näiteks esmaspäevast kolmapäevani.

Õppepuhkusele jäämisest teatab töötaja kirjalikult vähemalt 14 kalendripäeva ette.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700