30. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisasja maksustamise üleminekusäte kaob

Kas teadsid, et alates 1. oktoobrist 2018 kaob käibemaksuseadusest (KMS) kinnisasja võõrandamise maksuvabastusele kehtinud üleminekusäte? Mida see sisuliselt tähendab, selgitab Deloitte Eesti maksunõustaja Tõnis Elling.
Kinnisasja võõrandamise maksuvabastusele kehtinud üleminekusäte kaob
Foto: scanpix

KMS järgi on hoonestamata krundi võõrandamine maksustatav käive. Küll aga oli enne Eesti Euroopa Liiduga liitumist KMSis säte, mille alusel oli krundi võõrandamine maksuvaba käive. Et uue seaduse jõustumisega mitte maksumaksjaid halvemasse olukorda panna, kehtestati 2004. aastal KMSis üleminekusäte KMS-i § 46 lg 3, mille kohaselt ei maksustata 20%-lise käibemaksumääraga enne esmast kasutuselevõttu sellise ehitise võõrandamist, mille ehitamist alustati enne 1. maid 2004.

Asja mõte oli selles, et kui maksukohustuslane soetas krundi ja hakkas seal ehitama teadmisega, et kinnistu esmamüük on edaspidi maksuvaba käive, siis hilisem seadusemuudatus ei tohiks rikkuda maksumaksja õiguspärast ootust maksuvabastusele.

Ehitamise alustamiseks loetakse kas ehitusloa olemasolu või reaalset ehitamise alustamist, mida maksumaksja peab tõendama (nt kuludokumentidega). Riigikogus seadusemuudatuse teisel lugemisel tehti ettepanek KMS § 46 lg 3 toodud üleminekusäte kaotada põhjusel, et seadusandja arvates on see üleminekusäte oma eesmärgi tänaseks täitnud. Seega alates 1. oktoober 2018 üleminekusätet enam ei ole. Kõik ehitamiseks ettenähtud maatükid tuleb edaspidi maksustada 20% käibemaksuga, hoolimata nende soetamise ajast.

Riigikogu saadikud on veendunud, et kehtinud üleminekusäte on juba piisavat kaua kehtinud ja maksumaksjad peavad olema juba kohanenud kehtiva regulatsiooniga ja neil ei saa enam olla õiguspärast ootust, et nende kunagi soetatud krunt on ikka veel maksuvaba.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700