19. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paindlikkuse suurendamine töösuhetes

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut osaleb töö- ja sotsiaalministrite mitteametlikul kohtumisel Viinis, kus on arutluse all uued töövormid, sealhulgas platvormitöö, samuti tehnoloogilise innovatsiooni ja robootika mõju töömahule, kvaliteedile ja töötingimustele.
Riina Sikkut Viinis ELi töö- ja sotsiaalministrite kohtumisel
Foto: Sotsiaalministeerium

Ministrid tutvustavad kohtumisel uute töövormide esile kerkimisega kaasnevaid liikmesriikide peamisi väljakutseid. Arutatakse, kuidas saada kasu platvormimajandusest, et samal ajal säiliks ka välja kujunenud sotsiaal- ja tööõiguse standardid. Lisaks analüüsitakse, kas ja millist toetust nähakse vajalikuna Euroopa Liidu tasandilt ning käsitletakse uute töövormide leviku mõju võrdsetele võimalustele ühiskonnas.

„Uute töövormide esile kerkimise kontekstis toetame suurema paindlikkuse tagamist töösuhetes ning teeme selleks Eestis vajalikke muudatusi oma tööõiguses, pidades samal ajal silmas, et töötaja sotsiaalne kaitstuse tase ei tohi langeda,“ ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut. „Uued lahendused peavad andma töötajatele ja tööandjatele suurema valikuvabaduse omavaheliste suhete kujundamiseks just neile kõige sobivamal viisil. Seadused peavad toetama uute töövormide teket, mitte takistama nende kasutamist.“

Minister tutvustab ELi kolleegidele ka sotsiaalministeeriumi plaani, mille eesmärk on suurendada töö- ja puhkeaja ning tähtajalise töölepingu sõlmimise paindlikkust. Samuti on vajadus reguleerida ka töötervishoiu ja -ohutuse nõuete täitmist IKT-põhisel kaugtööl ja olukordades, kus ühes töökeskkonnas töötavad koos nii töötajad kui ka muude võlaõiguslike lepingute alusel tegutsevad inimesed.

Kohtumisel vahetatakse ideid ja kogemusi uute töövormide õigusliku reguleerimise vajadusest ja võimalustest. Küsimuse all on „töötaja" ja „tööandja" mõisted platvormitöö kontekstis ning tööaja arvestamise võimalused. Otsitakse lahendusi, mis kaitseks töötegijat, kuid samal ajal ei piiraks liigselt platvormide tegevust. Ühe lahendusena saab välja pakkuda ettevõtluskonto kasutuselevõtmise, mis tagab selle kasutajale pensioni-ja ravikindlustuse.

Platvormide, näiteks GoWorkaBit või Uber kaudu töötavad inimesed ei sõlmi oma tööandjaga enamasti töölepinguid, mistõttu ei ole neile tagatud samasugused töötingimused nagu töölepinguga töötajatel. Näiteks pole neil õigust puhkusele, nad pole kaitstud lepingu ülesütlemise eest ning neile ei kohaldu töötervishoiu ja tööohutuse nõuded. Samuti ei maksa nad praktikas sageli makse ning jäävad seetõttu ilma sotsiaalsest kaitsest, näiteks ei teeni välja õigust pensionile. Töötajate õiguste paremaks kaitsmiseks ja bürokraatia vähendamiseks tuleb muuta tööõigus paindlikumaks ja platvormitöö eripärasid arvestavaks.

Allikas: Sotsiaalministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700