Autor: Raamatupidaja.ee • 17. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutus lähetatud töötajatest teavitamise kord

Alates 15. juulist 2018 tuleb lähetatud töötajatest Tööinspektsiooni teavitada enne lähetatud töötaja tööle asumist Eestis. Teavitamata jätmise korral võib kohustust rikkunud ettevõtet karistada kuni 32 000 euro suuruse trahviga.
Lähetatud töötaja tööle asumise teade tuleb saata enne faktilist töötamise alustamist

Jõustusid muudatused ebaseadusliku tööjõu ennetamiseks. Muudatuste eesmärk on, et nii tööandja kui töötajad oleksid motiveeritud järgima Eestis seaduslikult töötamise reegleid. Sellest tulenevalt kehtestati uued reeglid nii välismaalaste seaduse kui ka Eestisse lähetatud töötajate töötingimuste seadusega. Lisaks nähti ette riigihankemenetlusest kõrvaldamise kohustus, kui tegemist on ettevõttega, keda on karistatud välismaalase Eestis töötamise tingimuste rikkumise võimaldamise eest. Ehitustööde hankelepingute puhul tuleb edaspidi, kui alltöövõtja ei ole välismaalaste töötamise reegleid täitnud, alltöövõtja asendada või leida muu viis töö teostamiseks. Täiendavalt loodi ka võimalus keelata selliste ettevõtete majandustegevus, kes võtavad välismaalasi järjepidevalt tööle seadust eirates.

Eestisse lähetatud töötajate töötingimuste seaduses (ELTTS) muutus aga senikehtinud kord, mis võimaldas lähetatud töötajast teavitada hiljemalt Eestis töö tegemise alustamise päeval. Nüüd tuleb teade Tööinspektsioonile lähetatud töötaja tööle asumise kohta saata elektrooniliselt juba enne faktilist töötamise alustamist. Tööinspektsioonile tuleb esitada andmed töötaja välismaise tööandja, teda Eestis vastuvõtva ettevõtte ja mõlema ettevõtte kontaktisikute kohta ning kindlasti ka lähetatud töötajate arv, nimi, isikukood ja sünniaeg. Täpsem info lähetatud töötajate registreerimise kohta ning teate vorm on leitav SIIT.

Eestisse lähetatud töötajast teavitamata jätmise korral on Tööinspektsioon õigus määrata trahv füüsilisele isikule kuni 300 trahviühikut ning juriidilisele isikule kuni 32 000 eurot ELTTS § 9 märkega 3 alusel.

Ebaseadusliku töötamise ennetamiseks ja tõkestamiseks loodud tegevuskava peamiste tegevuste ja statistikaga saad tutvuda SIIN.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700