11. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastavusdokumentide registreerimine (VDS) alates 01.08.2018

Alates 1. augustist 2018 tuleb sisestada kütuse käitlemise andmekogusse kütuse nõuetele vastavust tõendavad dokumendid.
Esitada tuleb kütuse nõuetele vastavust tõendavad dokumendid
Foto: pixabay

Alates 1. augustist 2018 kehtima hakkava vedelkütuse seaduse (VKS; RT I, 03.04.2018, 11) § 9 lg 52 kohaselt tuleb VKS § 8 lg-s 1 nimetatud kütuste (autobensiin, diislikütus, kerge kütteõli ja raske kütteõli) kohta vormistatud vastavusdokumendi andmed kanda kütuse käitlemise andmekogusse. NB! Kütuse nõuetele vastavust tõendava dokumendi sisestamise kohustus ei laiene lennukikütuse, vedelgaasi, biogaasi põlevkivikütteõli, petrooleumi ja kütuse sarnaste toodete käitlemisel. Andmekogusse sisestatakse dokumendid, mille väljastamise kuupäev on 1. august 2018 ja hilisem.

Andmete andmekogusse kandmise kohustus on akrediteeritud vastavushindamisasutusel või isikul, kes lubab kütust tarbimisse (sh jäätmetest kütuse tootja) või isikul, kes toimetab Eestisse teises liikmesriigis tarbimisse lubatud kütuse. Andmed tuleb kanda andmekogusse enne kütuse tarbimisse lubamist. Kui kütuse vastavus kehtestatud nõuetele on uuesti tõendatud, peab laopidaja, kelle laost kütus tarbimisse lubati, tegema selle kohta andmekogusse sisestatud dokumendile vastavasisulise märke.

Andmekogusse sisenemine hakkab toimuma Maksu- ja Tolliameti kodulehekülje kaudu, kus tuleb valida e-maksuamet/e-toll– e-tolliteenused – VDS.

Andmeid saab sisestada kütuse käitlemise andmekogu (KKS) vastavusdokumentide alammoodulisse (VDS) kasutajaliidese kaudu käsitsi või üles laadida XML-failist. XML-faili spetsifikatsioon valmib juulis 2018.

Alates 1. augustist 2018 tuleb kütust aktsiisilaost tarbimisse lubavatel aktsiisilaopidajatel ning SAAD2-ga kauba Eestisse toojatel sisestada andmekogus SADHES saatelehtede profiilides T2, T5, T6 ja SAAD2:

- kütuse nõuetele vastavust tõendava dokumendi (vastavussertifikaat või EL-i tootja vastavusdeklaratsioon) andmed;

ning lisandunud on andmeväljad:

- kauba omaniku andmed – kohustuslik alates 1. veebruarist 2019 profiilides T2, T5 ja T6 ja SAAD2;

- kogus naturaalsetes liitrites – kohustuslik alates 1. veebruarist 2019 profiilides T2, T5 ja T6 ja SAAD2.

Eemaldatud on kõikides profiilides lahter 17N „Kütuse erimärgistatus".

SADHESe uue X-tee spetsifikatsiooni leiad SIIT.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700