F2 aitab närve hoida

Koolitaja Uno Kõrsmaa annab nõu, kuidas F2 kasutada
Koolitaja Uno Kõrsmaa annab nõu, kuidas F2 kasutada

Arvatavasti on kõigil, kes on kasutanud Conditional Formatting’u tingimuste kirjeldamisel valemeid, juhtunud allpool kirjeldatud ebamugavus. Ebamugavus, mis iga järgmise korraga on hakanud üha rohkem närvidele käima. Vaatame kohe, milles asi ja räägime sellest… mitte läbi lillede, vaid piltide kaudu.

Simuleerime olukorra, kus meil on vaja teha üks lihtne tingimuslik vormindus (Conditional Formatting) – lahtri D3 taustavärv muutugu helesiniseks, kui väärtus lahtris D2 on suurem kui väärtus lahtris D1.

Pildisõnu, on meil vaja saavutada järgnev tulemus:

Valime lahtri D4 ja asume tingimuse valemit kirjutama. Tegijal aga juhtub ja tekib viga: lahtri D1 asemel oleme kirjutanud hoopis E1 (nagu pildil).

Käitudes intuitiivselt, vajutame nüüd vasakut nooleklahvi, et jõuda E-täheni, et seejärel E parandada D-ks. See, mis valemiga aga nooleklahvi vajutamise tagajärjel juhtub, on täiesti ebaintuitiivne:

Mida rohkem me nende nooltega vehkleme, seda hullemaks asi läheb. Tuleb pöörduda peenemate viiside poole, milleks on täpse käe ja hiire koostöö. Peame sihtima (ja seejärel klikkima) hiire kursori täpselt E ette, siis saab Delete-nupuga järgneva osa valemist ära kustutada.

See on tülikas ega taha tavaliselt meelde ka jääda. Juhtunu tundub pealtnäha nii ebaloogiline, et mõistuse ratsionaalse poolega see lihtsalt hästi ei haaku. Toimub see, mida meie aju ebameeldivaga kohtudes alateadlikult tegema kipub – ebameeldiv kogemus surutakse kuhugi teadliku tähelepanu eest kõrvale ja sinna see tihti ka jääb… et tulevikus sarnases olukorras iga korraga üha tugevamat reaktsiooni põhjustada, kuna lahendust pole saabunud (nn open loop… aga see on juba hoopis teise valdkonna teema).

Lahendus on aga siiski olemas! Niisiis, kõik maailma Exceli-kasutajad, kes te veel ei teadnud, et F2 klahv aitab teil seda ebameeldivat kogemust lõplikult vältida – te olete päästetud!

Vaadake ekraani staatuseriba teadet ekraani vasakul all osas:

Kui nüüd vajutate F2, siis viiakse Excel redigeerimise režiimi (EDIT), ja teil on võimalik oma valemit toimetada ilma mõtlemata, „mis siis juhtub kui ma...”. Staatuseriba allosas näete siis pärast F2 vajutamist teadet „EDIT”.

Parandame nüüd valemi: vajutame nuppu Format, seame soovitud vorminduse…

… ja vajutame OK. Algselt soovitud tulemus (vt esimest pilti) ongi saavutatud.

Võiks veel lisada, et sarnaselt käitub Excel ka toimetamisel töölehe lahtris või mõne teise Exceli dialoogi väljal, kus on tegemist lahtriviidetega.

Arvestades seda, kui keerulise siseeluga see maailma enim kasutatav ja populaarseim programm nimega Excel tegelikult on (olen kuulnud, et selle programmeerimisega tegeleb firmas suurusjärgus 40 inimest), siis tegelikult on ju leitud päris loogiline lahendus neid paljusid otsi ja seoseid kokku viies – kui tahad redigeerida, vajuta F2, mis viib sind redigeerimise režiimi.

Üks täpsustus veel. Kui klikkate redigeerimise režiimis töölehe lahtrile sellelt viite saamiseks, siis lülitub Excel taas redigeerimise režiimist välja (staatuseribale ilmub teade „POINT”). Seega, kui olete klikates töölehelt lahtriviite kätte saanud ja soovite seejärel valemit edasi arendada, vajutage enne uuesti F2.

Nüüd on ilmselt kõigil, kes artiklit eelmise reani lugesid, nimetatud reegel elu lõpuni meeles ja säästetud närvikulu on võimalik suunata millelegi konstruktiivsemale.

Head F2 kasutamist!

Osale arutelus

  • Uno Kõrsmaa, koolitaja, Exceli/VBA arendaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad