Autor: Raamatupidaja.ee • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangaliitu asub juhtima Erki Kilu

Eesti Pangaliidu uueks juhatuse esimeheks valiti järgmiseks kaheks aastaks LHV Panga juht Erki Kilu. Erki Kilule annab positsiooni üle liitu viimased kolm aastat juhtinud Swedbanki juht Robert Kitt.
Pangaliidu värske juhatuse esimees Erki Kilu
Foto: erakogu

Pangaliidu värske juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul jätkab Pangaliit liikmespankade huvide esindamist õigusaktide väljatöötamisel ning koostöö edendamist maksesüsteemide arenduse, rahapesu tõkestamise ja turvalisuse alal. „Jätkuvalt on oluline rahapesu tõkestamine ja Pangaliidu poolt sel teemal riigile tehtud ettepanekute elluviimine. Viimase kolme aasta jooksul on mitteresidentidest klientide hoiuste osakaal Eesti panganduses vähenenud kolm korda. Samas on oluline eristada, kust olid pärit mitteresidentide hoiused varem ja kust on need pärit nüüd. Tänased mitteresidentidest kliendid tulevad pigem Euroopa Liidust, mis on kapitali vaba liikumise juures tavapärane,“ rääkis Kilu. „Kindlasti jätkab Pangaliit vastutustundliku panganduse arendamisega. Pankade roll on eelkõige majanduse finantseerimine, mis peab toimima nii headel kui ka halbadel aegadel. Sellele aitavad kaasa nii positiivse krediidiinfo platvormi loomine kui vastutustundliku laenamise põhimõtete jätkuv järgimine,“ ütles ta.

„Eelmise aasta lõpust on Euroopa pankadel võimalik liituda reaalajas toimiva euromaksete süsteemiga. Esimesed pangad on seda juba teinud ja usun, et mitmed Eesti pangad liituvad selle teenusega lähitulevikus. Koos reaalajas toimuvate euromaksete ja äsja kehtima hakanud uue makseteenuste direktiiviga näeme lähiajal Eesti panganduses mitmeid uuendusi, mis suurendavad konkurentsi ja muudavad klientide elu mugavamaks,“ jätkas Kilu.

Robert Kitt sõnas kolme aasta kohta Pangaliidu juhina, et tegu oli vastutusrikka ülesandega perioodil, mille sisse mahtus mitmeid olulise mõjuga sündmusi. „Olen rahul, et Pangaliit on teinud tõhusat koostööd riigiasutustega seadusloome vallas ja oleme kaasanud erinevaid pankadeväliseid osapooli oma töösse. Hindan seda tegusat koostööd kõrgelt. Kindlasti väärib esiletõstmist ka pangamaksu diskussioon, mis nii riigile kui pangandussektorile sobiva lahendusega. Samuti on turule viimastel aastatel sisenenud või seal kanda kinnitanud mitu uut tegijat, kelle tulek on juba toonud kaasa konkurentsi kasvu. Ilmselt näeme juba õige pea uusi põnevaid lahendusi ennekõike jaeklientide turul,“ rääkis Kitt.

Pangaliidu 12 liikmespanka on esindatud juhatuses järgnevalt: Erki Kilu LHV Pangast, Allan Parik SEB Pangast, Robert Kitt Swedbankist, Ivar Pae Danske Bankist, Gunnar Toomemets Luminorist, Margus Rink Coop Pangast, Jaan Liitmäe Citadele Bankist, Valeri Haritonov Tallinna Äripangast, Hannes Kaadu Pohjola Pangast, Jan Andresoo Inbankist, Sven Raba Bigbankist ja Annika Nordström Handelsbankenist.

Eesti Pangaliidu peamised eesmärgid on Eesti panganduse arendamine ja pankade ühiste probleemide lahendamiseks vajaliku tegevuse koordineerimine. 2017. aasta lõpu seisuga kuulus liikmetele varade mahu järgi enam kui 98%-ne turuosa.

Allikas: Pangaliit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700