Memo: puhkusearvestus ja maksuvabastus

Poolte kokkuleppel saab puhkusetasu maksta peale puhkust koos palgaga
Poolte kokkuleppel saab puhkusetasu maksta peale puhkust koos palgaga

Alates 1. jaanuarist 2018 rakendus kõikidele tuludele üldine maksuvaba tulu määr kuni 6000 eurot aastas ehk kuni 500 eurot kuus. Kuna puhkusetasu mõjutab kuupõhist maksuvaba tulu arvestamist, soovivad paljud töötajad jätta puhkusetasu enne puhkust hoopis välja võtmata. Mida ütleb selle praktika kohta aga seadus ja kuidas oleks õigem toimida?

Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Anni Raigna selgitas, et olenemata sellest, millised on riiklikud maksud, näeb töölepingu seadus ette, et puhkusetasu tuleb välja maksta eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Üksnes poolte kokkuleppel saab puhkusetasu maksta puhkusele järgneval palgapäeval koos palgaga. See, et kaks väljamakset kuus (puhkusetasu ja töötasu) võivad vähendada reaalselt kättesaadavat tasu (tulumaksuvaba miinimum läheb esimeselt summalt kuus, teiselt enam mitte), pole midagi uut – nii on olnud ka eelnevatel aastatel.

„Igal juhul on töölepingu seaduse kohaselt reegel, et töötaja ei saa valida, millal puhkusetasu välja makstakse, vaid see valik peab toimuma tööandjaga kokkuleppel,” toonitas Raigna.

Töötaja maksuvaba tulu summa

Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna talituse juhataja Tiina Normak selgitab, et kui tööandja teeb ühel kuul kaks väljamakset – töötasu ja puhkusetasu enne puhkust, siis väheneb sel kuul töötaja maksuvaba tulu summa.

Näide

Töötaja brutotöötasu on 1000 eurot kuus ja talle kohaldatakse iga kuu maksuvaba tulu 500 eurot. Kui töötaja jääb puhkusele ning saab korraga brutotöötasu ja puhkusetasu (enne puhkust) 1000 + 1000 = 2000 eurot, siis ei saa tööandja talle kohaldada maksuvaba tulu 500 eurot, vaid 55,56 eurot. Samas järgmisel kuul, kui töötaja on puhkusel, ta tasu ei saa ning selle kuu maksuvaba tulu jääb kasutamata.

See maksuvaba tulu ei lähe inimese jaoks kaduma. Ta saab selle aasta füüsilise isiku tuludeklaratsioonis ikka arvesse võtta. Kui inimese ainuke tulu on brutotöötasu 12 000 eurot aastas, siis kohaldub talle maksuvaba tulu 6000 eurot aastas ja talle tagastatakse enam makstud tulumaks.

Kui aga töötaja ja tööandja on kokku leppinud, et puhkusetasu makstakse puhkusele järgneval palgapäeval koos palgaga, siis seda probleemi ei teki. Sellesama näite puhul saab töötaja ühel kuul 1000 eurot töötasu ja tööandja kohaldab talle maksuvaba tulu 500 eurot ning puhkusele järgneval palgapäeval 1000 eurot puhkusetasu ja talle kohaldatakse maksuvaba tulu 500 eurot.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad