Autor: Raamatupidaja.ee • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ümbrikupalkade probleem on süvenenud

Kaubandus-tööstuskoja ettevõtjate seas tehtud küsitlusest selgus, et viimaste aastate jooksul on kasvanud nende ettevõtjate hulk, kelle hinnangul makstakse Eestis ümbrikupalka üha rohkem. Maksu- ja tolliamet on ümbrikupalkade maksmise vähendamise võtnud oma lähiaastate peamiseks prioriteediks.
Ümbrikupalka makstakse üha rohkem
Foto: scanpix

„Probleemi kasvavast aktuaalsusest annab märku see, et üha vähem küsitlusele vastanutest hindavad oma sektori puhul ümbrikupalga maksmist nulli lähedale. Pigem on kasvavas trendis nende ettevõtjate osakaal, kes hindavad enda sektori ettevõtete poolt makstud ümbrikupalga osakaalu kõrgemalt,“ nentis kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts küsitluse tulemusi kommenteerides.

Küsitluse tulemustest selgus, et endiselt peetakse kõige problemaatilisemateks sektoriteks ehitust, majutust ja toitlustust ning kunsti, meelelahutust ja vaba aega. „Esile kerkis ka veonduse ja laonduse valdkond, mille esindajatest 30 protsenti hindasid oma sektoris ümbrikupalga maksmist lausa 31-50 protsendini väljamakstavast palgast,“ ütles Palts.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Valdur Laidi sõnul kinnitavad küsitlustulemused ka MTA-le nähtavaid riske ümbrikupalga maksmisega seotud hoiakute mõnevõrra halvenemisest. „Tegutseme selle nimel, et suhtumine ümbrikupalkade maksmisesse oleks vähem soosiv ning inimesed tajuksid, et vaid tänu maksude maksmisele on meile kõigile kättesaadavad sellised teenused nagu pension, ravikindlustus ja haridus. Samas mõtleme kindlasti ka uute võimaluste peale, mis konkreetsetes valdkondades aitaksid fokusseeritult võidelda ümbrikupalga probleemiga,“ ütles Laid.

Uute lahenduste puhul pidasid 68 protsenti küsitlusele vastanud ettevõtjatest oluliseks laiendada ümbrikupalgaga nõustumisel vastutust rohkem ka töötajatele. Kasvanud on nende ettevõtjate osakaal, kes hindavad endiselt efektiivseks ümbrikupalgaga võitlemise vahendiks tugevamate kontrollmeetmete kasutamist.

„Koostöös sektorite esindusliitudega on arutluses näiteks ka online kassasüsteemide lahendus ning tellija vastutus ehituse töövõtuahelas,“ lisas Laid.

„Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on aastaid teinud koostööd maksu- ja tolliameti ning kaubandus-tööstuskojaga ausa maksukeskkonna nimel. Hoolimata sellest on meie tööstusharus makstavate ümbrikupalkade osakaal üks suuremaid,“ ütles hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Verni Loodmaa. „Peame oluliseks aktiivse teavitustöö jätkumist, et tagada tööstusharus aus ja õiglane konkurents,“ lisas ta.

Kaubanduskoda korraldab oma liikmete seas ümbrikupalkade teemalist küsitlust 2014. aastast. Seekordsele küsimustikule vastas 242 ettevõtjat.

Allikad: Maksu- ja Tolliamet, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700