14. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühendusesisese käibe tekkimise aeg

1. aprillist 2018 jõustus käibemaksuseaduse muudatus
Foto: erakogu
Alates 01.05.2018 jõustus käibemaksuseaduse (KMS) § 11 lg 2 muudatus, mis seaduse seletuskirja kohaselt on vaid kosmeetiline muudatus, kuid tegelikult toob selguse juba aastaid üsna palju segadust tekitanud olukorrale.

KMS § 11 lg 1 alusel tekib käive kauba lähetamisel või kättesaadavaks tegemisel või teenuse osutamisel või siis raha laekumisel. Põhireegli kohaselt ei ole arve väljastamine käibe tekkimise aja määramisel oluline. Küll aga on arve väljastamine oluline kauba ühendusesisese käibe tekkimise aja määramisel.

Kuni aprilli lõpuni 2018 kehtis KMS § 11 lg 2 regulatsioon, mille alusel ühendusesisene käive on tekkinud või kaup on ühendusesiseselt soetatud kauba lähetamise või kättesaadavaks tegemise kuule järgneva kuu 15. kuupäeval või kauba eest arve väljastamise päeval, kui kauba arve väljastatakse enne kauba ostjale lähetamise või kättesaadavaks tegemise kuule järgneva kuu 15. kuupäeva. Selline pikk ja lohisev lause tekitas küllalt palju segadust. Lause algus viitas ühendusesisesele käibele (nii kaup kui teenus), kuid edasi räägiti ainult kaubast. Niisiis tõlgendasid maksumaksjad seda sätet nii nagu keegi paremini aru sai. Ühed kohaldasid seda sätet ainult kauba puhul, aga teised nii kauba kui ka teenuse puhul.

Alates 01.05.2018 aga korrigeeriti selle sätte sõnastust ja sätestati üheselt, et KMS § 11 lg 2 kehtib ainult kauba ühendusesisese käibe kohta. Põhjus, miks üldse kauba ühendusesisese käibe tekkimise aega nihutatakse järgneva kalendrikuu 15. kuupäevani, peitub selles, et kauba müüja ja ostja deklareeriksid käibe ühes maksustamisperioodis. Kuna liikmesriikide vahelised kaugused võivad olla päris suured ja kauba liikumine võib aega võtta, siis on käibe tekkimise aeg sätestatud piisava varuga, et kaup kohale jõuaks.

Kui arve väljastatakse varem, siis võetakse kauba ühendusesisese käibe tekkimise aja määramisel aluseks arve ning nii kauba lähetaja kui soetaja peavad deklareerima käibe/soetamise arve väljastamise kuu eest esitatavas käibedeklaratsioonis.

Teenuse ühendusesisese käibe tekkimise aja määramisel tegelikult midagi ei muutunud, mis tähendab, et teenuse ühendusesisese käibe tekkimise aja määramine toimub endiselt KMS § 11 lg 1 sätestatud põhireegli kohaselt. Teenuse teise liikmesriiki jõudmine ei võta nii kaua aega kui kauba liikumine võib võtta, selle tõttu saab seda käivet deklareerida põhireegli kohaselt.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700