Autor: Raamatupidaja.ee • 10. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlik tööandja kasutab maksusoodustust

Vähenenud töövõimega töötaja palkamisel saab kasutada maksusoodustust
Foto: Postimees/Scanpix
Riik on kehtestanud maksusoodustused motiveerimaks tööandjaid palkama vähenenud töövõimega inimesi.

Sotsiaalmaksu soodustuse saamiseks peavad olema täidetud järgmised tingimused: tööandja on äriühing, mittetulundusühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja; töötajal on osaline või puuduv töövõime või vähemalt 40-protsendiline püsiv töövõimetus; töötaja töötab tööandja juures töölepingu alusel. Töövõtu-, käsundus- või muu võlaõigusliku lepingu alusel tasu saava vähenenud töövõimega isiku eest riik sotsiaalmaksu ei maksa.

Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär 2018. aastal on 470 eurot, s.t sotsiaalmaksu minimaalne kohustus on tööandja jaoks 155,10 eurot kuus.

Tööandja maksab vähenenud töövõimega töötaja eest sotsiaalmaksu palga osalt, mis ületab kuumäära. Kui töötaja tegelik palk on kuumäärast väiksem (nt inimene töötab osaajaga), maksab riik tema eest sotsiaalmaksu ikkagi arvestatuna kuumääralt.

1. juulil 2016 muutus vähenenud töövõimega töötaja eest riigipoolse sotsiaalmaksu hüvitamise kord. Varasema igakuise taotluse esitamise asemel on vaja esitada taotlus üks kord ühe vähenenud töövõimega töötaja eest. Võrreldes varem kehtinud korraga teeb see muudatus soodustuse kasutamise tööandjate jaoks eeldatavasti vähem aeganõudvaks.

Seadusest ei tulene kohustust teavitada tööandjat vähenenud töövõimest ning kahjuks ei kipu inimesed töölepingut sõlmides seda ka tegema. Tööandjal endal aga puudub võimalus sellekohast infot mujalt saada.

Samas on vähenenud töövõimega töötajatele ette nähtud 7-päevane lisapuhkus, mille kulud kannab riik. Seega julgustame inimesi jagama tööandjale infot oma tervisliku seisundi kohta ning kasutama täiendavaid soodustusi.

Allikas: Eesti Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700