Autor: Raamatupidaja.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmekaitse spetsialistist tuleb teavitada

Ettevõtte andmekaitsespetsialisti määramisest tuleb teatada inspektsioonile
Foto: Postimees/Scanpix
25. mail jõustuva EL andmekaitse üldmääruse kohaselt peavad kõik asutused ja paljud ettevõtted määrama andmekaitsespetsialisti. Määramisest tuleb teatada Andmekaitse Inspektsioonile.

Teadete esitamiseks on loodud mugav online-kanal.

Üldmääruse kohaselt peavad andmekaitsespetsialisti (AKS) määrama kõik avaliku sektori asutused. Sama peab tegema ettevõtja ja juriidiline isik, kes põhitegevusena:

a) jälgib inimesi ulatuslikult ja süsteemselt (näiteks profileerib oma kliente) või

b) töötleb ulatuslikult eriliiki isikuandmeid (näiteks tervise-, karistus- ja biomeetrilised andmed, poliitilised ja usulised vaated).

Omaenda personaliandmete töötlemine ei ole ettevõtte põhitegevus.

Et isikuandmete kaitse üldmääruse rakendamiseks valmis olla ning viimased vajalikud muudatused teha, vaata veebiseminari Mida peab raamatupidaja teadma uuest andmekaitse seadusest?Lektor on Grant Thornton Balticu Baltikumi riskijuhtimisteenuste valdkonna juht Siiri Antsmäe.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

AKS nõustab tööandjat ning on andmekaitse alal kontaktisikuks. Ta võib täita ka muid tööülesandeid, see ei pea olema täistöökoht. Mitu ettevõtete ja asutust võivad määrata ka ühise AKSi. Ettevõte võib AKSi määrata vabatahtlikult – ka sel juhul saab ta inspektsiooni jaoks kontaktisikuks.

Küberruumi ilmuvad üha uued ohud, õiguskeskkond muutub keerulisemaks. Nii ettevõtted kui asutused vajavad senisest rohkem infoturbe ja andmekaitse asjatundjaid. Nii saame paremini kaitsta nii oma infovara kui ka inimeste usaldust, kelle andmeid töötleme“, ütles inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

AKSi määramisest tuleb inspektsioonile teada anda. Teate saab esitada ettevõtjaportaali kaudu analoogselt teiste teadetega äriregistrile. Alates 25. maist kuvatakse AKS-de andmed lisainfona äriregistris ettevõtte või asutuse andmete juures.

Tänaseks on AKSi määramise teate esitanud juba 112 ettevõtet ning 77 avaliku sektori asutust.

Esitamine on lihtne – samas kanalis ja samamoodi, nagu tavapärane ettevõtte ja äriregistri vaheline digisuhtlus. Äriregistrisse tekib uus informatiivne infoväli“, kommenteeris teadete esitamiseks tarkvaralahenduse teinud Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktor Mehis Sihvart.

Inspektsiooni võrgulehel on täpsemad selgitused, kes peavad AKSi määrama, mida talt nõutakse ja kuidas teade esitada.

Allikas: Andmekaitse Inspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700