Autor: Raamatupidaja.ee • 17. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Abivahendite hüvitamine saab lisaraha

Uus rahastamispõhimõte toob abivahendite hüvitamisse olulises mahus lisaraha
Foto: pixabay
2019. ja 2020. aastal suunab riik abivahendite hüvitamiseks olulises mahus lisaraha, kasutades selleks ravimite kompenseerimisega sarnast eelarve planeerimist, lepiti kokku riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel. Sellega tagatakse abivahendite kättesaadavus kõigile abivajajatele.

„Abivahendite rahastamises tuleb järgmisest aastast põhimõtteline muutus, mis võimaldab meil paremini toetada erivajadustega laste ja täiskasvanute iseseisvat toimetulekut ning ära hoida võimalike tervisekahjude tekkimist või süvenemist,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Täpselt kokku lepitud reeglid, tõhus piirhinna süsteem ja järelevalve on eeldused, et saame abivahendite süsteemi vabastada murest raha lõppemise pärast aasta lõpus või vajadusest peatada mõningate abivahendite kompenseerimist juba aasta esimestest kuudest.“

Lisapuhkus sügava puudega isiku lähedastele

2019. aastast tehakse riigi eelarvestrateegia kokkuleppe kohaselt abivahendite eelarves esialgu kaheks aastaks põhimõtteline muutus, mis võimaldab tagada abivahendite regulatsioonis kokkulepitud alustel abivahendi igale abivajajale. Sotsiaalkindlustusamet jääb eelarve kasutust pingsalt jälgima ning edaspidigi rahuldatakse põhjendatud juhtudel erimenetluse taotlused.

Sotsiaalkaitseministri sõnul on rikkumiste ennetamiseks ja riigieelarve vahendite tõhusaks kasutamiseks kavas tõhustada sotsiaalkindlustusameti järelevalvet ja analüütilist võimekust. „Kahe aasta jooksul analüüsitakse uue rahastamispõhimõtte toimimist ja selle mõju nii abivahendite kasutamisele kui riigieelarvele – iga euro peab minema õigesse kohta. Eesmärk on, et igapäevaselt möödapääsmatult vajalikud abivahendid oleksid inimestele tagatud konkreetse aasta eelarve mahust sõltumatult,“ sõnas Kaia Iva.Riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel arutati ka hoolekandeasutustes abivahendite tagamist ning ka selleks leiti täiendavad vahendid, et riigi toel hakkaksid isiklikuks kasutamiseks mõeldud abivahendeid suuremas ulatuses saama ka hoolekandeasutustes elavad inimesed.Abivahendite süsteem korraldati ümber 2016. aastal, kui riik kehtestas abivahenditele piirhinnad ning koondas nende hüvitamise maavalitsustest sotsiaalkindlustusametisse. 2018. aastast said abivahendite tõendite väljastamise õiguse tegevus- ja füsioterapeudid ning laienes erisuste ring, mille puhul ei ole abivahendi korduval taotlemisel vaja arsti või rehabilitatsioonimeeskonna tõendit.Võrreldes 2016. aastaga lisandus mullu 35 abivahendi ettevõtet, sh kaks apteegiketti 205 teeninduspunktiga. Praeguseks on turul 92 abivahendi ettevõtet kokku 494 teeninduspunktiga.Tulevaks aastaks on abivahenditele planeeritud 14,5 miljonit eurot.Taustainfo

- Tänavust riigi eelarvestrateegiat ehk RESi tehes lähtutakse valitsuse suurtest eesmärkidest: edendada jätkusuutlikku majanduskasvu, suurendada rahvaarvu, tugevdada julgeolekut ning suurendada ühiskonna heaolu ja sidusust.

- Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende.

- Eelarvestrateegia seob kokku valitsuse suuremad eesmärgid, ministeeriumide plaanid ja tegevused ning nende rahastamise järgmiseks neljaks aastaks.

- Eelarvestrateegia koostatakse igal kevadel. Valitsus kinnitab selle hiljemalt aprilli lõpul ning riigikogu korraliste valimiste aastal ehk ka 2019. aastal hiljemalt mai lõpul.

-Sügisel menetlevad valitsus ja Riigikogu järgmise aasta riigieelarvet, siis selguvad järgmise aasta konkreetsed kulud ja tulud, sealhulgas näiteks eri valdkondade lõplik palgafond.

Allikas: Sotsiaalministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700