Autor: Raamatupidaja.ee • 16. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perehüvitisi saab taotlust esitamata

Alates teisest lapsest saab perehüvitisi ilma taotlust esitamata
Foto: Postimees/Scanpix
Sotsiaalkindlustusamet määrab alates aprilli algusest lapsevanematele, kellele eelmise lapse eest on perehüvitisi makstud, uue lapse sünni korral toetused ilma taotlust esitamata.

Sotsiaalkindlustusameti perehüvitiste talituse juhi Katrin Maiste sõnul on see oluline, et ameti teenused muutuksid inimestele lihtsalt ja taotlustevabalt kättesaadavaks. „Inimene ei peaks teenuste saamiseks korduvalt esitama kord juba riigile või kohalikule omavalitsusele esitatud andmeid,“ rääkis ta.

„Teise ja järgneva lapse sünni korral saadab sotsiaalkindlustusamet vastavalt rahvastikuregistri andmetele lapsevanemale kirja, kus küsib tema nõusolekut perehüvitise saamiseks juba varem esitatud taotluse alusel,“ selgitas Maiste.

Vanemahüvitise ajal võib rohkem teenida

Vanemahüvitiste ja -puhkuste kasutamine muutub paindlikumaks

Teavitus saadetakse mõlema vanema e-posti aadressile ja nõusoleku sellele peab andma vähemalt üks vanematest hiljemalt 6 kuu jooksul pärast lapse sündi. Nõusoleku saamisel määrab amet vanemale ettenähtud perehüvitised ja maksab toetused. Lapsevanemale saadetakse hüvitiste määramise kohta otsus e-posti aadressile. Otsusega on võimalik tutvuda ka riigiportaalis eesti.ee.

„Täna ei ole meil veel võimalik teenust sellisel kujul pakkuda esmakordselt lapsevanemateks saavatele peredele ja kärgperedele,“ rääkis Maiste, kuid lisas, et perehüvitiste teenus areneb pidevalt ning õige pea saab amet hakata mugavamat teenust pakkuma kõikidele peredele.

Sotsiaalkindlustusamet piloteeris uut moodi teenust alates eelmise aasta lõpust kuni selle aasta alguseni. „Testperioodi põhjal võime öelda, et perehüvitiste süsteemi muudatus on klientide poolt hästi vastu võetud ja teenus saab positiivset tagasisidet,“ rõõmustab Maiste.

Lisainfot perehüvitiste kohtaleiad SIIT.

Allikas: Sotsiaalkindlustusamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700