Ära unusta: uue deklaratsiooni tähtaeg!

Ära unusta: uue deklaratsiooni tähtaeg!
20. aprilliks tuleb antud laenud deklareerida vormil INF 14

Esimene seotud isikutele antud laenude deklaratsioon tuleb esitada 20. aprill 2018, tuletab meelde Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.

Alates 01.01.2018 jõustus TuMS-i § 50², mille alusel maksab residendist äriühing tulumaksu äriühingu aktsionärile, osanikule või liikmele antud laenult, kui tehingu asjaolud viitavad, et tegemist võib olla varjatud kasumieraldisega.

Lisaks tavapärasele laenutehingule võib kasumieraldisena käsitleda laenulepingus laenusumma suurendamist, laenulepingus tagastamise tähtaja pikendamist, kontsernikontole raha kandmist või muid majanduslikult samaväärseid tehingud.

Jõustunud seadusemuudatuse kohaselt tuleb nüüd seotud isikute vahelised laenud deklareerida, et maksuhaldur saaks kontrollida, ega ei ole tegemist varjatud kasumieraldisega. Deklareerimiskohustus ei puuduta kõiki seotud isikute vahelisi tehinguid, vaid ainult selliseid olukordi, kus tütarühing annab laenu emaühingule või oma sõsarühingule. Ehk siis olukordi, kus võib kahtlustada kasumi varjatud väljaviimist. Emaühing tütrele kasumit jagada ei saa, seetõttu sellised laenud kahtluse alla ei satu.

Kui emaettevõtjale või sõsarettevõtjale antud laenu tagastamise tähtaeg on pikem kui 48 kuud, on maksumaksjal maksuhalduri nõudmisel kohustus tõendada 30 päeva jooksul laenu tagasimaksmise võimet ja kavatsust. Muudatus kehtib alates 1. juulist 2017antud laenu suhtes, samuti sellise laenu suhtes, mille puhul on alates 2017. aasta 1. juulist laenusummat suurendatud, laenu tagastamise tähtaega pikendatud või muid olulisi tingimusi muudetud. Kindlasti on tagasimaksmise võimet lihtsam tõendada kui tagasimaksmise kavatsust. Tuginedes kohtupraktikale[1], võib ettevõtlusega mitteseotusele viidata ebamõistlikult pikk laenutähtaeg. Samuti ebamõistlik tagasimakse graafik, tagasimakse tähtaja korduv pikendamine ja laenusumma korduv suurendamine ning turutingimustele ebakohane intressimäär.

Iga kvartal esitatava deklaratsiooni alusel teeb maksuhaldur riskianalüüsi ja vajadusel küsib selgitusi laenu tagasimaksmise võime ning kavatsuse kohta. Alates 2018. aastast tuleb TuMS-i § 565 alusel residendist äriühingul ja mitteresidendist äriühingu Eestis asuval püsival tegevuskohal esitada maksu- ja tolliametile kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks deklaratsioon eelmise kvartali jooksul TuMS-i §-s 502 nimetatud isikutele antud laenude ja nende tagastamise kohta.

[1] Riigikohtu lahend nr 3-3-1-22-07

Osale arutelus

  • Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad