MTÜ, ära maga maksukohustust maha!

Tõnis Elling
Piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue

Kas teadsid, et MTÜ, KOV ja sihtasutuse piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue?

Käibemaksu pöördmaksustamise kohustus ei teki ainult ettevõtlusega tegelevatel isikutel. Paljudele ettevõtjatele, mittetulundusühingutele ja avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele tuleb tihti üllatusena, et käibemaksu maksmise kohustus võib ka teenuse ostmisel tekkida. Erinevalt tavalisetest käibemaksukohustuslastest kaasneb piiratud maksukohustuslastele käibemaksu arvestamise ja tasumise kohustusega reaalne maksukoormus, sest puudub võimalus sisendkäibemaksu maha arvata. Ehk siis pöördmaksustamine tähendab reaalset maksukohustust ja selle õigeagse täitmata jätmisega kaasneb intressi kohustus.

Käibemaksuseaduse (KMS) § 21 lg 1 alusel tekib Eesti isikul, kes saab Eestis maksukohustuslasena registreerimata ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult KMS § 10 lõikes 5 nimetatud teenust, piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus selle teenuse saamise päevast. Piiratud maksukohustusega kaasneb teenuse ostmisel käibemaksu arvestamise ja maksmise kohustus.

KMS räägib isikutest, mitte käibemaksukohustuslasetest. Seega tähelepanelikud peaksid olema just eelkõige MTÜd, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud, kohaliku omavalitsuse asutused, kes tavakorras ettevõtlusega ei tegale ja käibemaksu maksma ei pea.

KMS § 10 lg 5 loetleb muuhulgas sellised teenused nagu intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutusõiguse üleandmine, kõik, mis on seotud erinevate autoriõigustega ja litsentsidega. Levinumad näited on siin erinevate arvutiprogrammide ostmised välisriigi teenusepakkujalt. Teise levinud valdkonnana võib välja tuua reklaamiteenuse ja erinevate konsultatsiooniteenuste ostmise. Konsultatsioonide alla lähevad muuhulgas konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus.

KMS § 10 lg 5 toodud nimekiri on pikem, praegu nimetasin ära ainult enamlevinumad. Seaduses toodud nimekirjaga tasub kindlasti tutvuda, et õigeagset maksukohustust maha ei magaks. Riigile käibemaksu maksmise pärast ei pea muretsema ettevõtlusega mittetegelevad füüsilised isikud, kes on lõpptarbijad ja neil ei ole riigile käibemaksu maksmise kohustust.

Osale arutelus

  • Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad