MTÜ, ära maga maksukohustust maha!

Tõnis Elling
Piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue

Kas teadsid, et MTÜ, KOV ja sihtasutuse piiratud käibemaksukohustus ei ole ainult formaalne nõue?

Käibemaksu pöördmaksustamise kohustus ei teki ainult ettevõtlusega tegelevatel isikutel. Paljudele ettevõtjatele, mittetulundusühingutele ja avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele tuleb tihti üllatusena, et käibemaksu maksmise kohustus võib ka teenuse ostmisel tekkida. Erinevalt tavalisetest käibemaksukohustuslastest kaasneb piiratud maksukohustuslastele käibemaksu arvestamise ja tasumise kohustusega reaalne maksukoormus, sest puudub võimalus sisendkäibemaksu maha arvata. Ehk siis pöördmaksustamine tähendab reaalset maksukohustust ja selle õigeagse täitmata jätmisega kaasneb intressi kohustus.

Käibemaksuseaduse (KMS) § 21 lg 1 alusel tekib Eesti isikul, kes saab Eestis maksukohustuslasena registreerimata ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult KMS § 10 lõikes 5 nimetatud teenust, piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus selle teenuse saamise päevast. Piiratud maksukohustusega kaasneb teenuse ostmisel käibemaksu arvestamise ja maksmise kohustus.

KMS räägib isikutest, mitte käibemaksukohustuslasetest. Seega tähelepanelikud peaksid olema just eelkõige MTÜd, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud, kohaliku omavalitsuse asutused, kes tavakorras ettevõtlusega ei tegale ja käibemaksu maksma ei pea.

KMS § 10 lg 5 loetleb muuhulgas sellised teenused nagu intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutusõiguse üleandmine, kõik, mis on seotud erinevate autoriõigustega ja litsentsidega. Levinumad näited on siin erinevate arvutiprogrammide ostmised välisriigi teenusepakkujalt. Teise levinud valdkonnana võib välja tuua reklaamiteenuse ja erinevate konsultatsiooniteenuste ostmise. Konsultatsioonide alla lähevad muuhulgas konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus.

KMS § 10 lg 5 toodud nimekiri on pikem, praegu nimetasin ära ainult enamlevinumad. Seaduses toodud nimekirjaga tasub kindlasti tutvuda, et õigeagset maksukohustust maha ei magaks. Riigile käibemaksu maksmise pärast ei pea muretsema ettevõtlusega mittetegelevad füüsilised isikud, kes on lõpptarbijad ja neil ei ole riigile käibemaksu maksmise kohustust.

Osale arutelus

  • Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud. Kõik toimingud (va kiire jaemüük) tehakse samas programmis.

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Valdkonna tööpakkumised

KAITSELIIDU PEASTAAP otsib VANEMRAAMATUPIDAJA

Eesti Kaitseväe Värbamiskeskus

02. mai 2018

Vaklak otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

06. mai 2018

Uudised

Tööriistad