Autor: Raamatupidaja.ee • 9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virtuaalses valuutas saadud tulu maksustamine

Eraisiku virtuaalses valuutas/krüptovaluutas saadud tulu maksustamine
Foto: Postimees/Scanpix
Erinevate keskkondade kaudu virtuaalse valuutaga/krüptovaluutaga (nt bitcoin vms) tulu teenimine on saanud uudseks tulu teenimise viisiks. Selgitame alljärgnevalt, kuidas eraisik peab virtuaalses valuutas saadud tulu deklareerima.

Tulu saab tekkida erineval viisil, näiteks:

- virtuaalse valuuta hinnamuudatusest, ostes ja müües/vahetades virtuaalset valuutat;- virtuaalse valuuta nn kaevandamisest;- arvuti andmemahu rentimisest;- saades tehtud töö eest tasu virtuaalses valuutas.

Virtuaalses valuutas saadud tulu (kasu vara võõrandamisest, palgatulu, ettevõtlustulu) maksustatakse sarnastel põhimõtetel kui traditsioonilises valuutas saadud tulu. Tulu maksustamisel tuleb virtuaalse valuuta ostu- ja müügihind või saadud tulu ümber arvutada eurodesse tulu saamise või kulu tegemise kuupäeval kehtinud virtuaalvaluuta vahetuskursi (turuhinna) alusel.

Virtuaalse valuuta keskmise vahetuskursi leidmisel on abiks turuülevaade SIIT.

Turutingimustel tehingu korral võib kasutada turuhinnana ka selle keskkonna vahetuskurssi, kus tehing toimus. Kui virtuaalvaluutaga tehingu keskkonnas on toodud vahetuskurss muu traditsioonilise valuuta kaudu, nt USD, siis tuleb USD summa ümber arvestada eurodesse, kasutades keskpanga päevakurssi Eesti Panga veebilehelt „Eurokursside ajalugu”. tähenduses varana.

Virtuaale valuuta ost- müük või vahetus

Virtuaalset valuutat käsitletakse tulumaksuseaduse (TuMS) § 15 lõike 1

Tulumaksuga maksustatakse virtuaalse valuuta võõrandamisest, sh vahetamisest, saadud kasu (TuMS § 15 lg 1 ja § 37 lg 1).

Kui eraisik saab tulu kauplemisest, ostes-müües või vahetades virtuaalset valuutat teise virtuaalse valuuta või tavavaluuta vastu, tuleb saadud tulu deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 6.3 või 8.3 kasuna muu vara võõrandamisest.

Kasu leitakse tehingupõhiselt virtuaalse valuuta müügihinna ja ostuhinna vahena või vahetamisel vastu saadud vara hinna ja vahetatava virtuaalse valuuta ostuhinna vahena.

Deklareerida tuleb vaid need müügi- või vahetustehingud, millest saadi kasu. Iga võõrandamistehingut, sh vahetustehingut vaadatakse vara maksustamisel eraldi maksuobjektina.

Võõrandamistehingut, mille tulemusel saadi kahju, saab maksustamisel arvesse võtta vaid väärtpaberite võõrandamise korral TuMS §-s 39 sätestatud tingimustel. Virtuaalvaluuta ei ole käsitletav väärtpaberina ja virtuaalvaluuta vahetamisest saadud kahju ei saa maksustamisel arvesse võtta ning sellist tehingut ei saa deklareerida. Tulenevalt eelnimetatust jäävad majanduslikud riskid virtuaalvaluuta väärtuse languse korral isiku enda kanda. Finantsinspektsioon avaldas 5. veebruaril 2014 virtuaalvaluuta kasutajatele ka selle kohta hoiatuse oma veebilehel „Virtuaalraha pakkujad ei kuulu järelevalve alla".

Kaevandamine

Kui eraisik tegeleb virtuaalse valuuta kaevandamise või andmetöötluse tegevusega iseseisvalt ning kui saadavalt tulult ei ole maksu kinni peetud, siis peab eraisik saadud tulu deklareerima ettevõtlustuluna ning tuludeklaratsiooni alusel sellelt maksud maksma.

Püsivalt virtuaalvaluuta kaevandamisega tegelev isik peab end registreerima äriregistris füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE-na). Registreeritud FIE saab ettevõtlustulust maha arvata ning deklareerida ka ettevõtlustulu saamiseks tehtud kulud (näiteks seadmed). Ettevõtluse netotulult tuleb tuludeklaratsiooni alusel maksta tulumaksu, sotsiaalmaksu ning kohustatud isik ka kohustusliku kogumispensioni makset.

Arvuti andmemahu rentimine

Eraisiku arvuti andmemahu rentimisest saadud tulu tuleb deklareerida tabelis 7.3. rendituluna. Kui krüptorahade kaevandamine ja arvuti andmemahu rentimine on ettevõtluseks, siis sel juhul tuleb arvuti andmemahu rentimisest saadud tulu deklareerida vormil E ettevõtlustuluna.

Töö eest saadav tasu virtuaalses valuutas

Eesti tööandja peab virtuaalses valuutas makstud töötasu ümber arvutama turuhinna alusel eurodesse ning makstavalt töötasult kinni pidama ning tasuma tööjõumaksud.

Kui eraisik saab töö- või teenustasu virtuaalses valuutas, millelt ei ole maksu kinni peetud – näiteks välismaa tööandjalt, siis tuleb isikul see tulu ümber arvestada krüptovaluuta laekumise kuupäeval kehtinud turuhinna alusel eurodesse ning deklareerida saadud tulu ettevõtlustuluna. Töötasuna juba maksustatud virtuaalses valuutas saadud tulu kasutamine erinevate kaupade või teenuste ostmiseks enam täiendavat maksukohustust kaasa ei too.

Käibemaks

Käibemaksust on vabastatud virtuaalse valuuta vahetamine traditsioonilise valuuta vastu ja vastupidi, sarnaselt traditsiooniliste valuutade vahetustehingutele. Seega ei too virtuaalvaluutaga tegelemine, sh kaevandamine, kaasa käibemaksukohustust ega käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustust. Olenemata sellest, kas tasumine on kokku lepitud virtuaalvaluutas või muus valuutas, kehtivad kaupadele või teenustele käibemaksuga maksustamise tavareeglid.

Allikas Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700