Autor: Raamatupidaja.ee • 4. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaa käibemaks muutub kohustuslikuks

Ehitusmaa ostu-müügitehingute käibemaksustamine muutub kohustuslikuks
Foto: Postimees/Scanpix
Alates oktoobrist muutub ehitusmaa ostu-müügitehingute käibemaksustamine kohustuslikuks. Seni oli käibemaksu lisamine vabatahtlik.

Et rohkem käibemaksu koguda, maksustatakse tulevikus käibemaksuga ka neid maatükke, mis on ehitamiseks kavandatud või mille kohta on esitatud ehitusteatis või mille sihtotstarve on elamumaa või ärimaa. Kehtiva korra kohaselt ehitamiseks mõeldud kinnisasja müüki käibemaksuga ei maksustata, välja arvatud juhud, mis on varasemas seaduses juba välja toodud.

Alates läinud aasta detsembrist menetletava seaduseelnõu 556 SE lõplik sõnastus kõlab järgmiselt: “Ehitusmaana käsitletakse sellist kinnisasja tsiviilseadustiku üldosa seaduse tähenduses, millel ei asu ehitist, välja arvatud tehnovõrku või –rajatist, ja mis on projekteerimistingimuste, detailplaneeringu või riigi või kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu kohaselt ehitamiseks kavandatud või mille kohta on esitatud ehitusteatis või mille katastriüksuse sihtotstarve on üle 50 protsendi elamumaa või ärimaa või need ühiselt.”

Kinnisasja käibemaksustamise praktikum

Lisaks ei kohaldata maksuvabastust kinnisasjale, mille oluline osa on ehitis ehitusseadustiku tähenduses või ehitise osa ja mis võõrandatakse enne ehitise või selle osa esmast kasutuselevõttu, kinnisasjale, mille oluline osa on oluliselt parendatud ehitis või selle osa ja mis võõrandatakse enne ehitise või selle osa parendamisele järgnevat taaskasutuselevõttu, ega ehitusmaale..

Seaduseelnõu 556 SE võeti Riigikogus vastu 4. aprillil. Käibemaksuseaduse muudatused jõustuvad 1. maist 2018. Muudatused kinnisasjade käibemaksustamisel jõustuvad 1. oktoobrist 2018 ehk vähem kui aasta seaduseelnõu algatamisest.Teemaveeb raamatupidaja.ee korraldab 25. aprillil kinnisvara käibemaksustamise lühikoolituse, kus Leinoneni maksuvaldkonna juht Tõnis Elling lahkab praktilisi küsimusi ning Eesti värskeimat kohtupraktikat kinnisvara käibemaksu vallas.Ühtlasi annab Elling nõu, kuidas käibemaksukohustuslasest kinnisvaraomanik saab ettevõttele ebameeldivaid maksuüllatusi vältida ning vastab koolitusel osalejate küsimustele.Uuri kinnisvara käibemaksustamise praktikumi kohta lähemalt SIIT

Allikas: kinnisvarauudised.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700