Juhatuse liikme ja FIE töötuskindlustushüvitis

Juhatuse liikme ja FIE töötuskindlustushüvitis
Juhatuse liikme ja FIE töötuskindlustushüvitis

Eesti Töötukassa hüvitiste osakonna juhataja asetäitja Ardo Rosin teeb ülevaate juhatuse liikmete ja füüsilisest isikust ettevõtjate võimalustest saada töötuskindlustushüvitist.

Juriidilise isiku juhatuse liikmed ei ole töötuskindlustuse seadusega kindlustatud isikud. Nendele makstud tasudelt ei peeta kinni töötuskindlustusmakset ja neil ei teki juhatuse liikmena tegutsedes töötuskindlustusstaaži. Küll aga võib juhatuse liige töötada samaaegselt mõne muu lepingu (nt tööleping) alusel, mille eest tekib tal töötuskindlustusstaaž. Kui antud leping lõpeb ning inimene vastab töötuskindlustushüvitise saamise tingimustele (töötuskindlustusstaaž, töösuhte lõpetamise alus), saab ta end töötuna registreerida, kui ta ei saa juhatuse liikmena tasu. Sellisel juhul tekib õigus töötuskindlustushüvitisele.

Töötuskindlustushüvitise määramist välistavad asjaolud
Töötuskindlustushüvitise määramise välistab see, kui:
• inimene ei ole töötuna registreeritud;
• tal puudub nõutav töötuskindlustusstaaž (vähemalt 12 kuud töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul);
• töösuhe on lõppenud tema enda algatusel (välja arvatud töölepingu seaduse § 37 lg 5, § 91 lg 2 ja § 107 lg 2 nimetatud juhtudel);
• töösuhe on lõppenud poolte kokku leppel;
• töösuhe on lõppenud enda süülise käitumise tõttu (töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 3-8, avaliku teenistuse seaduse § 94).

Töötuskindlustushüvitise arvutamine
Töötuskindlustushüvitise suurus arvutatakse isiku eelnevate tasude põhjal. Arvesse lähevad viimasele kolmele töötamise kuule eelnenud üheksal töötamise kuul makstud tasud, millelt on kinni peetud töötuskindlustusmakse. Nende üheksa kuu tasude summa jagatakse 270ga ning tulemusena saadakse teie ühe kalendripäeva keskmine töö tasu. Keskmise töötasu arvutamisel ei võeta arvesse teile viimasel kolmel töötatud kuul makstud tasusid, samuti tasusid, millelt ei maksta töötuskindlustusmakset (nt koondamishüvitis, lähetustasud jms).

Kalendripäeva keskmise töötasu alusel arvutab töötukassa ühe kalendripäeva hüvitise suuruse. Esimesel sajal hüvitise saamise päeval on hüvitise suurus 50% ning seejärel 40% ühe kalendripäeva keskmisest töötasust.

Töötuskindlustushüvitise suurus
Töötuskindlustushüvitisel on nii maksimum- kui miinimumsuurus. Hüvitise maksimumsuurus on vastavalt 50% ja 40% kolmekordsest Eesti keskmisest ühe kalendripäeva töötasust. 2018. aastal on hüvitist võimalik saada esimesel sajal päeval maksimaalselt 46,65 eurot päevas, alates 101. päevast 37,32 eurot päevas (brutosumma).

Kindlustatule on alati tagatud hüvitis miinimumsuuruses ehk 50% eelmise kalendriaasta ühe kalendripäeva töötasu alammäärast. Seda ka juhul, kui kindlustatu enda saadud tasude põhjal arvutatud hüvitise summa on väiksem.

Töötuna registreeritud juhatuse liikmed ja FIEd
08.03.2018 seisuga on töötuna registreeritud 854 inimest, kes on juhatuse liikmed ja kes ei saa selle eest tasu. Üldse kokku on alates eelmise aasta maist arvel olnud 1331 juhatuse liiget.

08.03.2018 seisuga on töötuna registreeritud kaheksa inimest, kellel on FIE lisatunnus ehk nad on FIEna tegutsemise peatanud.

Füüsilisest isikust ettevõtja töötuskindlustus
Sarnaselt juhatuse liikmetega ei ole ka füüsilisest isikust ettevõtjad töötuskindlustuse seadusega kindlustatud isikud. Kuid ka füüsilisest isikust ettevõtjatel võib töötuskindlustusstaaž tekkida teise töösuhte alusel. Kui see töösuhe lõppeb, võetakse füüsilisest isikust ettevõtja töötuna arvele, kui ta vastab töötuskindlustuse saamise tingimustele ja tema tegevus on peatatud või hooajaline tegevus lõppenud.

Osale arutelus

  • Ardo Rosin, Eesti Töötukassa hüvitiste osakonna juhataja asetäitja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad