Autor: Raamatupidaja.ee • 2. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiportaalist saab vaadata uut pensioni suurust

Aprillikuus väljamakstav pension on juba suurem
Foto: Postimees/Scanpix
Aprillis viiakse läbi iga-aastane pensionide ümberarvutamine ehk indekseerimine, mille tulemusel pensionid tõusevad. Suurenevad ka töövõimetus- ja toitjakaotuspensionid ning kasvab rahvapensioni määr.

Pensionid tõusevad keskmiselt 7,6 protsenti ning aprillikuus väljamakstavad pensionid on juba ümber arvutatud. Rahvapensioni määr kasvab 175,94 eurolt 189,31 euroni.

Oma pensioni uut suurust saab inimene alates tänasest vaadata riigiportaalist eesti.eeavaleht - e-teenused - kodanikule - toetused ja sotsiaalabi - minule makstav pension, toetused ja hüvitised.

Sel aastal on indeksi väärtus 1,076, millega korrutatakse läbi riiklike pensionite arvutamise aluseks olevaid näitajad – pensioni baasosa ja aastahinne, samuti rahvapensioni määr. Pensioni baasosa on 175,4 eurot ja aastahinne 6,161 eurot.

Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid umbes 375 000 pensionäril. Näiteks 44-aastase staažiga inimese keskmine pension tõuseb seniselt 415,6 eurolt 446,5 euroni.

Pension koosneb inimese personaalsest staažist ja sotsiaalmaksust, seetõttu võib vanaduspension suureneda natuke rohkem või vähem, kui 7,6 protsenti. Pensioni täpne kasv sõltub pensionäri pensionistaažist. Oma pensioni uue suuruse saab arvutada ka ameti kodulehel oleva kalkulaatori abil.

Lisainfot pensionite ümberarvutamise kohta leiab sotsiaalkindlustusameti kodulehelt või infotelefonilt 661 0551.

Allikas: Sotsiaalkindlustusamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700