Autor: Raamatupidaja.ee • 27. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangamaksed ülestõusmispühade ajal

Kuidas liiguvad ülestõusmispühade ajal pangamaksed ja on avatud pangakontorid
Foto: Postimees/Scanpix
30. märtsist kuni 2. aprillini tähistab Euroopa ülestõusmispühi. Sellega seoses on maksete liikumine ning pangaesinduste lahtiolek tavapärasest erineva graafikuga.

SWEDBANK

Maksete liikumine

Pühade tõttu on suletud üleeuroopaline arveldussüsteem TARGET2, sh ka selle Eesti osa, seega ei toimu 30. märtsist   2. aprillini pankadevahelised ega rahvusvahelised arveldused.

Siseriiklikud arveldused eurodes

29. märtsil alates 16.00-st kontoris ja 16.30-st elektroonilistes pangakanalites ning 30. märtsist   2. aprillini tehtud siseriiklikud maksed võetakse küll vastu, kuid edastatakse saaja panka 3. aprillil.

Välisarveldused eurodes

29. märtsil eurodes tehtud ekspressmaksed, Euroopa kiirmaksed ja Swedbanki Grupi sisesed maksed edastatakse saaja- või korrespondentpanka samal arvelduspäeval (29.03.2018), kiirmaksed ja Euroopa maksed järgmisel arvelduspäeval (03.04.2018), tavamaksed ülejärgmisel arvelduspäeval (04.04.2018).

2. aprillil eurodes tehtud Euroopa kiirmaksed, ekspressmaksed, kiirmaksed, Euroopa maksed ja Swedbanki Grupi sisesed maksed edastatakse saaja- või korrespondentpanka järgmisel arvelduspäeval (03.04.2018) ja tavamaksed ülejärgmisel arvelduspäeval (04.04.2018).

Välisarveldused muudes valuutades

29. märtsil tehtud ekspressmaksed ja Swedbanki Grupi sisesed maksed edastatakse saaja- või korrespondentpanka samal arvelduspäeval (29.03.2018), kiirmaksed järgmisel arvelduspäeval (02.04.2018), tavamaksed ülejärgmisel arvelduspäeval (03.04.2018).

Juhul kui saaja- või korrespondentpanga asukohariigis on riigi- või rahvuspüha, võib makse liikumise aeg pikeneda.

Kõik Swedbanki pangasisesed maksed toimivad tavapäraselt ning samuti saab kiirelt ülekandeid teostada mobiilimaksega.

Pangaesinduste lahtiolek

Reedel, 30. märtsil on kõik Swedbanki pangaesindused üle Eesti suletud.

31. märtsil on pangaesindused avatud tavapärase graafiku alusel.

SEB

Pangasisesed arveldused, välkmaksed ja mobiilimaksed

Kõik SEB Panga sisesed maksed, välkmaksed ja mobiilimaksed jõuavad ka pühade ajal saaja kontole üldjuhul kohe, kuid mitte hiljem kui ühe tunni jooksul.

Euroopa maksed

Perioodil 30. märtsist – 2. aprillini Euroopa makseid ei edastata.

Välismaksed

30. märtsil välisarveldusi ei toimu.

29. märtsil ja 2. aprillil toimuvad välismaksed tavapärasel viisil.

Juhime teie tähelepanu sellele, et maksed edastatakse juhul, kui maksejuhis on korrektselt sisestatud. Makseid tühistada 30. märtsil ei saa.

Mobiilimakse laekub otsekohe, sh nädalavahetustel ja riigipühadel ning ka eri pankade vahel, kes seda teenust osutavad (mobiilimakset pakuvad SEB ja Swedbank). Vaadake lähemalt SIIT.

Arveldused Eesti ja rahvusvaheliste väärtpaberitega

30. märtsil ja 2. aprillil arveldusi väärtpaberitega (aktsiad, võlakirjad ja fondiosakud, sh pensionifondid) ei toimu.

Soovitame pühade ajal tehtavad ülekanded kavandada varakult ja võimaluse korral kasutada pangasisest arveldamist.

Lisainfo klienditoe telefonil 665 5100 või Skype’i teel (kasutajanimi seb.eesti).

SEB pangakontorite lahtiolekuajad pühade ajal

Seoses ülestõusmispühadega on reedel, 30. märtsil kõik SEB kontorid suletud. Laupäeval, 31. märtsil töötavad meie kontorid tavapärastel aegadel.

Kontorite lahtiolekuajad leiate SIIT

Klienditugi telefonil 665 5100 töötab ööpäevaringselt.

LHV

Suurel reedel, 30. märtsil on LHV kliendikontorid, klienditugi ja maaklertegevuse osakond suletud.

30. märtsist kuni 2. aprillini ei tehta Euroopa makseid ega välismakseid, sealhulgas ka riigisiseseid pankadevahelisi ülekandeid. 30. märtsil ei tehta Trader ja Broker kontode makseid. 2. aprillil on maaklerid tööl, kuid enamus Euroopa turge suletud.

Soovitame olulised Euroopa maksed sisestada hiljemalt 29. märtsil enne kella 16.30, sest siis jõuavad need saajani veel enne pühi. Kui Euroopa makse on sisestatud 29. märtsil pärast kella 16.30, jõuab see saajani 3. aprilli hommikul. Pangasisesed maksed liiguvad pühade ajal tavapäraselt.

Juhime tähelepanu sellele, et maamaksu tasumise tähtaeg on 2. aprill. Selleks, et makse laekuks õigeaegselt, sisesta makse kindlasti enne 29. märtsi kella 16.30.

LHV järelmaksu ja väikelaenu klienditugi töötab ka pühade ajal iga päev kell 9-21.

LUMINOR

Kontorivõrgu lahtiolekuajad pühade ajal:

Reedel, 30. märtsil on Luminori kontorid ja Luminori Liising suletud

Laupäeval, 31. märtsil töötavad kontorid tavapärase laupäevase graafiku alusel.

Maksete liikumine pühade ajal

Reedest esmaspäevani (30.03–02.04) peetakse Euroopas ülestõusmispühi ning seetõttu ei toimu reedel (30.03) ja esmaspäeval (02.04) pankadevahelisi arveldusi. Neljapäeval, 29. märtsil liiguvad maksed tavapäraselt.

Esmaspäeval, 2. aprillil tähistatakse enamuses Euroopa riikides ülestõusmispühade teist püha ja üleeuroopalised arveldussüsteemid on seetõttu suletud. Kuna Eestis on see päev tavaline tööpäev, siis tuleb maksete liikumises arvestada viivitusega.

Pühade jooksul panka saadetud maksed edastatakse järgneva ajakava kohaselt:

Pangasisesed maksed

Kõik Luminori sisesed maksed jõuavad pühade ajal saaja kontole tavapärasel moel. NB! 30.03–02.04 teostatud tehingud kajastatakse konto väljavõttel 03.04 kuupäevaga.

Euromaksed

Neljapäeval, 29. märtsil enne kella 15.30 tehtud euromaksed edastame samal päeval. Pärast kella 15.30 klientidelt laekunud maksekorraldused 3. aprillil;

Neljapäeval, 29. märtsil enne kella 17.30 tehtud Eesti-sisesed kiirmaksed edastame samal päeval. Pärast kella 17.30 esitatud maksekorraldused edastame saaja panka 3. aprillil;

Esmaspäeval, 2. aprillil tehtud euromaksed edastame järgmisel arvelduspäeval – 3. aprillil;

Esmaspäeval, 2. aprillil tehtud Eesti-sisesed kiirmaksed edastame samuti järgmisel päeval.

Välismaksed

Neljapäeval, 29. märtsil enne kella 15.30 tehtud kiirmaksed ja sama väärtuspäeva maksed edastame samal päeval. Pärast kella 15.30 laekunud maksekorraldused edastame 3. aprillil;

Esmaspäeval, 2. aprillil tehtud kiirmaksed ja sama väärtuspäeva maksed edastame järgmisel pangapäeval;

Tavamaksed edastame saaja panka ja/või korrespondentpanka järgmisel pangapäeval, 3. aprillil.

NB! Kõikide välismaksete väärtuspäevad on pühade võrra edasi nihutatud.

Klienditugi telefonil +372 628 3300 teenindab kõigil nädalapäevadel ja pühade ajal ööpäevaringselt.

COOP PANK

Ülestõusmispühade ajal, 30.03.-02.04.2018, ei liigu pankadevahelised maksed eurodes. Coop Panga pangasisesed maksed liiguvad pühade ajal tavapäraselt.

30. märtsil ja 1. aprillil on kõik pangakontorid suletud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700