Autor: Raamatupidaja.ee • 20. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete võlad kasvavad

Ettevõtete võlad kasvavad Eesti majandusest kiiremas tempos
Foto: Postimees/Scanpix
Creditinfo Eesti AS-i värskest ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2017. aasta teisel poolel ületas võlgade kasvutempo majanduse kasvutempo, mis on vastavalt 9 ja 4,9 protsenti.

Kuigi võlgadega ettevõtete osakaal on püsinud 2017. aasta teisel poolel samal tasemel võrreldes 2016. aasta teise poolega (8,1%), on märgata võlgade kogusumma kasvu, mis ulatub 93,3 miljoni euroni. Kasvanud on nii maksehäirete kui ka maksuvõlgade keskmised summad. Maksehäirete mediaankeskmine summa on suurenenud 6,5%, tõustes 1000 eurolt 1065 euroni, maksuvõlgade mediaankeskmine summa on kasvanud 10%, 2915 eurolt 3206 euroni.

Suurima maksehäirega paistab silma põllumajandussektor, kus maksehäire summa on 13,3 miljonit eurot. Siinjuures tuleb aga ära märkida, et suurima osa (86%) sellest võlgnevusest moodustab ühe ettevõtte maksehäire.

Majandusanalüütikute hinnangul ei ole ettevõtjate mõnevõrra suurem laenuaktiivsus siiski kaasa toomas üldist krediidiriski kasvu.

Kõrge krediidiriskiga ettevõte arv Eestis oli 2017. aasta teisel poolel jätkuvalt viimase kolme aasta madalaimal tasemel – 12,4%. Maksehäirete ja maksuvõlgade osakaal püsib stabiilsel tasemel, seda nii maakondlikus jaotuses kui ka tegevusalade lõikes. Maksehäirete ja maksuvõlgade koondsumma ulatus 2017. teisel poolaastal 93,4miljoni euroni. Maksehäiretega ettevõtteid oli 2017. aasta teisel poolel 3,3% ehk 2940 aktiivset ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal on suurenenud möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 4,8 protsendilt 6,1%-ni ehk riigile on võlgu 5338 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Creditinfo Eesti AS-i

krediidihinnangute, Ametliku Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel. Valimi suuruseks on 88 222 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Ettevõtete maksekäitumise informatsiooni esitleb Creditinfo juba kümnendat aastat, sagedusega kaks korda aastas. Uuringu eesmärgiks on jälgida ja vajadusel reguleerida ettevõtete krediidihindamise metoodikat, et tagada otsuste tegijatele kvaliteetne krediidialane informatsioon.

Täismahus uuringuga saad tutvuda SIIN.

Creditinfo blogi leiad SIIT.

Allikas: Creditinfo Eesti AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700