Autor: Raamatupidaja.ee • 19. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuvaba tulu kasutamine

MTA saadab teavitusi maksuvaba tulu kasutamise kohta
Foto: pixabay
Maksu- ja tolliamet (MTA) alustab teavituste saatmist inimestele, kellel võib olla põhjust jaanuari ja veebruari töötasude alusel vaadata üle maksuvaba tulu senine kasutamine. Kokku võib maksuvaba tulu arvestust vaja olla korrigeerida üle 39 000 inimesel ehk ligi 4,5 protsendil palgatulu ja/või pensioni saajatest.

Maksuvaba tulu arvestamise avaldused

Aasta maksuvabastuse kalkulaator

Maksuvaba tulu 2018

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on peale aasta esimesi kuid hea aeg kõigil tulu teenivatel inimestel vaadata üle senine maksuvaba tulu arvestus, et eelolevate kuudega võimalikud valearvestused tasandada. Kõige lihtsamini saab ülevaate maksuvaba tulu arvestusest nii igakuiselt kui aasta peale kokku e-maksuametis/e-tollis asuva „Minu sissetulekud“ nimelise rakenduse abil.

„Esmalt võiks inimene jälgida, et ega kuus saadud väljamaksete summa ületa lubatud maksuvaba tulu suurust,“ märkis Liivamägi. Näiteks olukorras, kus inimesel on kaks töökohta ning ühes on brutopalk 1200 eurot ja teises 300 eurot. „Siis tuleb esimesel tööandjal paluda arvestada maksuvabaks tuluks 500 euro asemel väiksem summa, kuna inimese kogusissetulek on 1500 eurot ning alates 1200 eurost kasutatava maksuvaba tulu suurus väheneb,“ tõi Liivamägi näite.

Lisaks saab inimene teavitusi siis, kui maksuvaba tulu avaldus on esitatud rohkem kui ühele tööandjale (välja arvatud juhul, kui kahest väljamakse tegijast üks on sotsiaalkindlustusamet). Samuti saab teavituse, kui eelmine kuu kasutati maksuvaba tulu, kuid inimese aastane tulu ületab juba 25 200 eurot ehk maksuvaba tulu ei ole enam ette nähtud.

MTA saadab teavitusi vaid ametile teadaolevate andmete põhjal. See tähendab, et näiteks vara müügi või üüritulu kohta MTA-l andmed aasta kestel puuduvad ja neid ei saa teavituste saatmisel arvesse võtta. Täiendavate tulude korral peab inimene siiski ise tähele panema, kas muud tulud võivad tema maksuvaba tulu arvestust muuta.

Teavitusi saadab amet ainult e-postiga või SMS-iga. Seetõttu on soovitatav oma kontaktid e-maksuametis/e-tollis ajakohasena hoida, et teavitused kohale jõuaksid.

Alates 2018. aastast jaguneb saadava maksuvabastuse suurus kolme peamisesse gruppi. Kui aastane tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis on võimalik kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus. Kui kuine sissetulek on vahemikus 1200–2100 eurot (aastane tulu 14 400–25 200 eurot), siis hakkab maksuvaba tulu suurus 500 eurost vähenema ja mida lähemal see on 2100 eurole, seda väiksem on maksuvaba tulu. Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides on kogu tulu tulumaksuga maksustatav ja maksuvaba tulu suurus on 0 eurot.

Rohkem infot maksuvaba tulu kohta saab MTA koduleheküljelt või infotelefonilt 880 0811.

„Minu sissetulekud“ nimelise rakenduse leiab e-maksuametisse/e-tolli sisse logides kiirviidete alt.

Teavituste statistika:

Maksuvaba tulu on arvestatud rohkem kui ühest kohast (välja arvatud sotsiaalkindlustusametist saadud hüvitiste puhul) – 2523 inimest.Ühes kuus on arvestatud ettenähtust rohkem maksuvaba tulu (võimalik juhul, kui on kaks või enam väljamakse tegijat) – 38 243 inimest.Aastane maksuvaba tulu on juba ära kasutatud – 95 inimest.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700