Lugejad küsivad, asjatundjad vastavad

Lugejad küsivad, asjatundjad vastavad
Vastavad Leinonen OÜ, KPMG Baltics OÜ ja CH Konsultatsioonide eksperdid

Raamatupidamise Praktiku lugejate küsimustele vastavad Leinonen OÜ, KPMG Baltics OÜ ja CH Konsultatsioonide eksperdid.

Kas kallist koolitust, mille hind on 2500 eurot, saab kajastada bilansis varade all, näiteks kas immateriaalse vara või mingi muu varana? Otse kuludesse kandmine põhjustaks alustavale ettevõttele kohe kahjumi.

VASTAB LEINONEN OÜ JUHTIV MAKSUNÕUSTAJA TÕNIS ELLING:

Koolituse kajastamine varana ei ole võimalik. RTJ5-s on sõnastatud väga konkreetselt nõuded varade kajastamisele ning ettevõtte tulemuslikkusega selliseid väljaminekuid seostada ei saa.

Firma A osutas 2017. aasta detsembris firmale B teenust. Firma A esitas osutatud teenuse eest arve firmale B 2018. aasta jaanuaris. Kas arve esitamine jaanuaris ja deklareerimine jaanuari KMD-l on õige või oleks pidanud see arve minema detsembrikuu arvestusse?

VASTAB LEINONEN OÜ JUHTIV MAKSUNÕUSTAJA TÕNIS ELLING:

Arve esitatakse teenuse eest siis, kui teenuse osutamine lõpeb. Kui teenuse osutamine lõppes detsembris, siis oleks pidanud ka arve esitama detsembris. Küll aga ei juhtu midagi, kui see läheb ka jaanuarikuusse.

Kas ettevõte, kes on käibemaksukohustuslane, võib esitada ilma käibemaksuta arve ettevõttele, kes on samuti käibemaksukohustuslane, kusjuures arve sisu on ettemaks?

VASTAB LEINONEN OÜ JUHTIV MAKSUNÕUSTAJA TÕNIS ELLING:

Käibemaksukohustuslane ei saa esitada arvet ilma käibemaksuta, kui see ei ole mõne maksuvaba kauba või teenuse eest. Kui see on ettemaksuarve mingi maksustatava teenuse või kauba eest, siis kindlasti ei saa.

 1. jaanuari lõpuks esitatakse Soomes püsiva tegevuskohaga Eesti töötajate kohta palga aastadeklaratsioon VEROH 7809 v 7801. Kas lisaks brutopalgale ja tasutud Soome tulumaksule tuleb näidata ka Eesti seadustest tulenevad päevarahad (üks päev 50 eurot)? VEROH 7801-s on see lahter 50.

VASTAB CH KONSULTATSIOONID JUHATAJA CHRISTER HAIMI:

Eesti päevarahade deklareerimise vajadust ei ole deklaratsiooni täitmise juhendis täpsustatud. Kahjuks ei saanud konkreetset vastust ka Soome maksuametist.

Kas peaksin esitama Soome kaks deklaratsiooni: 7809 (kes alla 183 päeva) ja 7801 nende kohta, kes üle 183 päeva töötanud? Või võib esitada siiski ainult ühe deklaratsiooni (millise siis: kas 7809 või 7801?), kus välja toodud kõik töötajad?

VASTAB CH KONSULTATSIOONID JUHATAJA CHRISTER HAIMI:

Jah, peate Soome esitama kaks erinevat deklaratsiooni, kui on makstud töötasu nii piiratud maksukohustuslasele kui ka tavalisele maksukohustuslasele.

Kumb vorm tuleb täita töötajale, kes töötas 2017. aastal firmas kolm kuud ja siis lahkus?

VASTAB CH KONSULTATSIOONID JUHATAJA CHRISTER HAIMI:

Vormi valik sõltub sellest, kas on tegemist piiratud maksukohustuslasega või mitte. Lihtsustatult on piiratud maksukohustuslane isik, kes on töötanud Soomes alla kuue kuu. Piiratud maksukohustus ei sõltu ettevõttes töötamise ajast, vaid töötaja enda viibimise ajast Soomes. Juhul kui töötaja oli töötanud enne kolm kuud veel mõnes teises ettevõttes neli kuud, siis ei ole tema puhul tegemist piiratud maksukohustuslasega. Kui töötaja töötas alla kuue kuu, siis tuleb esitada vorm 7809.

Kas on erisusi MTÜ aastaaruande koostamisel? Mis lisad peaks kindlasti valima?

VASTAB LEINONEN OÜ SISEKONTROLÖR KRISTIIN TAEL:

MTÜ puhul on kohustus esitada n-ö täisaruanne ehk põhiaruannetest tuleb esitada nii bilanss, tulemiaruanne, rahavoogude aruanne kui ka netovara muutuste aruanne. MTÜ puhul on võimalus rakendada nii kassa- kui ka tekkepõhist raamatupidamise kajastamist. Muu olulise teabena tuleb lisades avalikustada MTÜ liikmete arv füüsiliste ja juriidiliste isikute lõikes.

Soovitame tutvuda kasumit mittetaotleva raamatupidamiskohustuslase raamatupidamise aastaaruande taksonoomiaga SIIN.

Ettevõte esitab ostjale müügiarve, kus toote hinnale on lisatud ka transpordikulu pakiautomaati. Kuidas on kõige õigem selle tululiigi kajastamine raamatupidamises? Kas nii on õige, kui müügiarvel on read toode 1, toode 2, ..., toote saatmiskulu. Kasumiaruandes kajastuvad kõik ühel real „müügitulu”.

VASTAB LEINONEN OÜ SISEKONTROLÖR KRISTIIN TAEL

Kajastamisel tuleb lähtuda põhimõttest, kas pakiautomaadi teenus on võimalus või alati kaasnev n-ö kohustus. Soovitame kajastada teenust kui muud äritulu, kuna tegemist ei ole põhitegevusalaga.

Rentnikule esitatakse arve nii korteri rendi eest kui ka kõrvalkulude eest – elekter, ühistu kommunaalid. Kas kõrvalkulude eest esitatav arve kajastatakse müügitulus? Samal ajal näitan kuludes elektri eest saadud arvet ja ühistu poolt saadud arvet.

VASTAB LEINONEN OÜ RAAMATUPIDAMISTEENUSTE JUHT OLESJA IVANSON

Müügituluna kõrvalkulude summat kajastada ei saa. Sellel juhul tuleb kulusid vähendada.

MTÜ ei ole käibemaksukohustuslane ja töölepinguga töötajaid pole. Ühing tegeleb kaunite kunstide ehk laulmisega ja kontsertide andmisega. Koor võõrustas külaliskoore, keda ka toitlustati. Kas toitlustuse kulusid peaks deklareerima TSD lisal 5 või on need ärikulud?

VASTAB KPMG BALTICS OÜ

Tulumaksuseaduse § 49 lõike 4 kohaselt ei maksustata väljamakseid seoses külaliste või koostööpartnerite toitlustamise, majutuse, transpordi või meelelahutusega olukorras, kus väljamakseid teeb tulumaksusoodustusega MTÜ-de, SA-de ja usuliste ühenduste nimekirja kantud vastav isik. 

Muu residendist juriidilise isiku puhul ei maksustata selliseid väljamakseid kuni 32 euro ulatuses kalendrikuus. Lisaks võib selline juriidiline isik, kes teeb isikustatud sotsiaalmaksuga maksustatud väljamakseid, teha täiendavalt igas kalendrikuus eespool nimetatud kuludega seotud väljamakseid tulumaksuvabalt üldsummas kuni 2% ulatuses tema poolt samal kalendrikuul tehtud isikustatud sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksete summast.

Saame aru, et kirjeldatud MTÜ selliseid isikustatud sotsiaalmaksuga maksustatud väljamakseid ei tee, seega tuleb lähtuda vastuvõtukulude maksuvaba piirmäära arvestamisel 32 eurost/kuus ning deklareerida ning vajadusel maksustada sellised väljamaksed TSD lisal 5.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad