12. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmakordselt maksti alaealise töötamise toetust

Esmakordselt maksti veebruaris tööandjatele alaealise töötamise toetust
Foto: Postimees/Scanpix
Veebruaris suurenes registreeritud töötute arv võrreldes eelmise kuuga 1% võrra. Veebruari lõpus oli töötuna registreeritud 33 656 inimest, mis moodustab 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust 5,2%. Vähenenud töövõimega inimesi oli nende hulgas 10 132 ehk 30%. Töötukassa vahendas 2017. aastal keskmiselt 44% Eesti vabadest töökohtadest.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paaveli sõnul on hea meel, et veebruaris esmakordselt tööandjatele makstud alaealise töötamise toetust taotleti kokku 1 686 inimese eest.  „Toetust saab taotleda aasta esimeses kvartalis ehk kuni märtsi lõpuni ning toetus on mõeldud tööandjatele, kes pakuvad tööd 13-16-aastastele noortele,“ lisas ta.

Registreeritud töötuse määr oli veebruaris kõrgeim Ida-Virumaal (10,3%) ja madalaim Harjumaal (3,7%). Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid veebruari lõpus lihttöölised (23%), oskustöötajad ja käsitöölised (18%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Veebruari keskpaigas avaldas Eesti Statistikaamet (ESA) andmed ka tööjõu-uuringu põhjal leitavate tööturunäitajate kohta 2017. aastal. Tööjõu-uuringu andmetel langes töötuse määr võrreldes 2016. aastaga 1 protsendipunkti võrra ja oli 2017. aastal 5,8%. Registreeritud töötuse määr suurenes aastaga 0,2 protsendipunkti, ulatudes 4,7%-ni. Registreeritud töötus on suurenenud töövõime­reformi mõjul, võrreldes 2016. aastaga kasvas vähenenud töövõimega töötuna registreeritud klientide arv ligi 3 500 võrra.

Veebruaris lisandus töötukassale vahendamiseks 3 725 uut tööpakkumist (nendest 68% läbi e-töötukassa), mida oli 14% vähem kui jaanuaris ning 11% vähem võrreldes aastataguse ajaga. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 7 926. Kõige suurema osakaalu vahendatavatest töökohtadest moodustasid teenindus- ja müügi­töötajatele (22%), oskustöötajatele ja käsitöölistele (19%) ning seadme- ja masinaoperaatoritele ja koostajatele (18%) pakutavad töökohad.

Märtsi algul avaldas ESA andmed ka vabade töökohtade arvu kohta 2017. aasta IV kvartalis. Võrreldes 2016. aasta IV kvartaliga suurenes vabade töökohtade arv 17%, töötukassa vahendatavate töökohtade arv kasvas samal perioodil 12%. Sarnaselt kõigi vabade töökohtadega moodustasid ka töötukassa vahendatavatest töökohtadest 2017. aasta IV kvartalis suurima osakaalu  töötleva tööstuse (23%) ning hulgi- ja jaekaubanduse tööpakkumised (19%). Töötukassa vahendatavad töökohad Eestis moodustasid vabadest ametikohtadest 2017. aastal keskmiselt 44%.

Töötukassa teenustest osaleti veebruaris enim tööturukoolitustel, karjäärinõustamisel ja tööalase rehabilitatsiooni teenusel. Esmakordselt maksti veebruaris tööandjatele alaealise töötamise toetust, kokku 1 686 inimese eest. Alaealise töötamise toetust saavad taotleda tööandjad, kes pakuvad tööd 13-16-aastastele noortele. Täpsemalt saab toetuse tingimuste kohta lugeda SIIT.

Veebruaris esitati töötukassale 4 062 töövõime hindamise taotlust, mida oli 4% vähem kui jaanuaris. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga esitati töövõime hindamise taotlusi veebruaris 18% vähem. Töövõime hindamisotsuseid* tehti veebruaris 3 987. Neist üle poole juhtudel (56%) määrati inimesele osaline töövõime, 32%-le määrati puuduv töövõime, töövõime vähenemist ei tuvastatud 10% juhtudest ning 2% juhtudest jäi taotlus menetlemata, hindamata.

Täpsema statistika leiad SIIT

Allikas: Eesti Töötukassa

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700