7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused elektroonilise side ja elektroonilise teenuse maksustamise korras

Muudatused elektroonilise side ja elektroonilise teenuse maksustamises
Foto: Postimees/Scanpix
Rahandusministeerium on töötanud välja eelnõu, millega lihtsustatakse elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse käibe maksustamise korda.

Keda mõjutab?

Muudatused avaldavad mõju elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse osutamisega tegelevatele ettevõtjatele.

Mis on olulisemad muudatused?

- Elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse osutamisega tegelevatele ettevõtjatele võimaldatakse käsitleda piiriüleselt lõpptarbijale osutatud teenuste käibe tekkimise kohana oma asukoha riiki, kui on täidetud teatud tingimused, sh tingimus, et piiriüleselt osutavate teenuste käive ei ületa kalendriaastas 10 000 eurot. Näiteks kui Eesti ettevõtja müüb teistes liikmesriikides asuvatele lõpptarbijatele teenuseid alla 10 000 euro väärtuses kalendriaastas, siis on ettevõtjal õigus kogu selline piiriülene käive deklareerida Eestis oma käibedeklaratsioonil kui Eesti siseriiklik käive.- Samas on ettevõtjal valik rakendada nimetatud teenuste osutamisel ka sihtriigi põhimõtet ehk täita maksukohustus sihtriigis ka juhul kui osutatava teenuse käive jääb alla 10 000 euro künnise.- Kui nimetatud teenuste piiriülene käive ületab kalendriaastas 10 000 euro piiri, on edasiste teenuste puhul käibe toimumise kohaks tarbimise liikmesriik ning ettevõtja on kohustatud registreerima end igas tarbimise liikmesriigis käibemaksukohustuslaseks või rakendama teises liikmesriigis tekkiva maksukohustuse täitmiseks erikorda.- Lihtsustatakse ka arve reegleid elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse käibemaksuga maksustamise erikorra raames teenuste osutamisel. Eelnõu kohaselt peab erikorda rakendav maksukohustuslane edaspidi järgima arve väljastamisel üksnes oma registreerimisriigi arve esitamise reegleid, seni kehtiva sihtriigi reegli põhimõtte asemel.

Millal jõustuvad muudatused?

Muudatusi plaanitakse jõustada 2019. aasta 1. jaanuaril.

Eelnõuga saab tutvuda SIIN ja seletuskirjaga SIIN.

Allikas: Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700