Autor: Raamatupidaja.ee • 7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vautšerite käibemaksustamine

Vautšeritega seotud käibemaksustamise reeglid on muutmisel
Foto: pixabay
Rahandusministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, millega lisatakse käibemaksuseadusesse vautšerite käibe tekkimise aja ja maksustatava väärtuse regulatsioon. Hetkel ei ole vautšeritega seonduv käibemaksuseaduses eraldi reguleeritud.

Vautšer on instrument, mille puhul:

- on kauba võõrandajal või teenuse osutajal kohustus see vastu võtta tasuna või osana tasust kaupade või teenuste eest; ja- võõrandatav kaup või osutatav teenus või kauba võõrandaja või teenuse osutaja on märgitud vautšeril või sellega seotud dokumentides.

Vautšerite suhtes kohaldatavad käibemaksureeglid ei puuduta selliseid vautšereid, mis annavad omanikule õiguse saada kaupade või teenuste soetamisel ainult allahindlust.

Miks on muudatusi vaja?

Eesmärk on lihtsustada ja ühtlustada vautšerite suhtes kohaldatavaid käibemaksureegleid. Seni ei olnud vautšeritega seotud tehingud ELi tasandil reguleeritud ja liikmesriikide erinev praktika vautšerite maksustamisel põhjustas vautšeritega seotud piiriüleste tehingute puhul topeltmaksustamist ja maksustamata jätmist. Seetõttu võeti EL tasandil vastu vautšeritega seonduv direktiiv, mille Eesti võtab üle käibemaksuseadusesse.Keda mõjutab?

Muudatused avaldavad mõju vautšereid väljastavatele ettevõtjatele.Millised sätted lisatakse vautšerite kohta käibemaksuseadusesse?

- Käibemaksuseadusesse lisatakse eelpool välja toodud vautšeri mõiste. Eristatakse üheotstarbelisi ja mitmeotstarbelisi vautšereid.- Vautšer on üheotstarbeline, kui vautšeriga seotud kauba võõrandamise või teenuse osutamise koht ja sellelt kaubalt või teenuselt tasumisele kuuluv käibemaksusumma on vautšeri väljastamise ajal teada. Näiteks toitlustusasutuse vautšer, mis võimaldab vautšeriga tasuda toidu eest konkreetses restoranis.- Mitmeotstarbelised vautšerid on kõik need vautšerid, mille puhul ei ole selle väljastamise ajal täpne kaup või teenus ega sissenõutav käibemaksusumma teada. Näiteks raamatupoe vautšer, kuna selle vautšeri puhul ei ole teada sissenõutav käibemaksusumma, sest raamatupoes müüakse nii vähendatud määraga kui standardmääraga maksustatavat kaupa.- Üheotstarbelise vautšeri väljastamisel muutub käibe tekkimise aeg. Muudatuse kohaselt tekib käive vautšeri väljastamisel senise vautšeri eest kauba üleandmise või teenuse osutamise asemel. Vautšeri üleandmisel teise isiku nimel käibemaksuarvestus võrreldes kehtiva korraga ei muutu.- Käibemaksuarvestus ei muutu ka mitmeotstarbelise vautšeri üleandmisel. Mitmeotstarbelise vautšeri alusel arvestatakse käibemaks ka edaspidi selle vautšeriga seotud kauba üleandmisel või teenuse osutamisel.Muudatusi plaanitakse kohaldada alates 2019. aasta 1. jaanuarist väljastatud vautšeritele.

Eelnõuga saad tutvuda SIIN ja seletuskirjaga SIIN.

Allikas: Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700