Autor: Raamatupidaja.ee • 6. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaardi sertifikaate saab uuendada märtsi lõpuni

ID-kaardi sertifikaate saab vajadusel uuendada selle kuu lõpuni
Foto: Postimees/Scanpix
Märtsi alguse seisuga on uuendatud pea 441 000 ID-kaardi sertifikaadid, sellest kauguuendamise teel üle 322 000 kaardi sertifikaadid. ID-kaardi sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

„Kui teie kaardi sertifikaadid on seni veel uuendamata, soovitame seda kindlasti teha esimesel võimalusel. Kiirustada soovitame eriti nendel, kellel puuduvad alternatiivsed autentimisvahendid, näiteks mobiil-ID,“ ütles Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) elektroonilise identiteedi osakonna juhataja Margus Arm.. Kõige mugavam on ID-kaarti uuendada oma arvutis. Selleks tuleb vajalik tarkvara SIIT alla laadida ja jälgida juhiseid. Kui mingil põhjusel kauguuendamine ei õnnestu või ei ole seda võimalik teha, saab ID-kaardi ära uuendada PPA teeninduses. Lisainfot, kuidas uuendada oma ID-kaardi sertifikaate, saab SIIT ja PPA infotelefonilt 612 3000.

„Esmajärjekorras soovitame kasutada kauguuendamise võimalust ehk uuendada ID-kaardi sertifikaadid oma arvutis, sest see on kõige kiirem ja mugavam viis,“ lisas Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) identiteedi ja staatuste büroo peaspetsialist Merlin Mängel. „Koduarvutis uuendamine säästab teid teeninduse külastamisest ning hoiab aega kokku.“Kontrollida, kas teie kaart vajab uuendamist, saab PPA kodulehel

Sertifikaatide uuendamist vajavad:- ID-kaardid, mis on väljastatud alates 16. oktoobrist 2014;- elamisloakaardid, mis on väljastatud alates 17. detsembrist 2014;- digi-ID-kaardid, mis on väljastatud alates 1. detsembrist 2014;- e-residendi kaardid, mis on väljastatud alates 1. detsembrist 2014.

Alates 26. oktoobrist 2017 välja antud ID-kaardid on juba uuendatud tarkvaraga ja neid kaarte ise enam uuendama ei pea. Samuti ei pea kaardi sertifikaate uuendama siis, kui neid on pärast 24. oktoobrit 2017 juba uuendatud. ID-kaart kehtib isikut tõendava dokumendina sellel märgitud kuupäevani. Samuti saab uuendamata sertifikaatidega ID-kaarti kasutada nii kliendikaardina kui apteegis digiretsepti esitamiseks.

Uuendamata sertifikaadid tühistatakse 1. aprillil. Nende kaartidega ei saa enam e-teenustesse sisse logida ega digiallkirju anda. Sertifikaate ei pea uuendama, kui te ei kasuta oma ID-kaardi PIN-koode.

Allikas: RIA

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700