Autor: Raamatupidaja.ee • 7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmete esitamine 2018. aastal

Osa statistika tegemiseks vajalikke andmeid tuleb küsida ettevõtetelt
Foto: Postimees/Scanpix
Statistikaameti põhiülesanne on pakkuda Eesti kohta usaldusväärset ja objektiivset infot, kogudes selleks andmeid ettevõtetelt, andmekogudelt ja üksikisikutelt. Võimaluse korral kasutame statistika tegemiseks riiklike andmekogude andmeid. 2018. aastal on need kasutusel ligi poolte küsimustike puhul. Et statistika tegemiseks on vaja ka sellist infot, mida andmekogudes ei ole, tuleb osa andmeid küsida ka ettevõtetelt ja asutustelt.

Küsimustikud, mille täitmist Statistikaamet Teie ettevõttelt 2018. aastal ootab, on esitatud Statistikaameti veebilehe rubriigis „Andmete esitamise kohustus“. Aasta jooksul võib sinna küsimustikke juurde tulla, millest anname Teile enne teada.

2018. aastal on andmete esitamisel kavas mõned uuendused.

- Küsimustike „Palk“, „Palk maakonna järgi“, „Tööjõu liikumine, hõivatud ja vabad ametikohad“ ja „Tööjõu liikumine, hõivatud ja vabad ametikohad maakonna järgi“ asemel on üks küsimustik „Palk ja tööjõud“ (14622018).- Projekti „Aruandlus 3.0“ raames on ettevõtetel võimalus uue palga- ja tööjõuküsimustiku andmed edastada otse ettevõtte raamatupidamistarkvarast ning nad ei pea enam täitma küsimustikku Statistikaameti andmete esitamise keskkonnas eSTAT. Lisainfo SIIN

- eSTAT uueneb teises kvartalis. Andmete esitamine muutub lihtsamaks ja kasutajasõbralikumaks ning lisandub uusi funktsionaalsusi. Uue eSTATi kujundus valmis koostöös andmeesitajatega.- EKOMARi küsimustiku eeltäitmisel kasutatakse nii äriregistris allkirjastatud kui ka allkirjastamisele suunatud majandusaasta aruandeid.

Ettevõtetelt kogutakse andmeid peamiselt valikvaatlustega, seetõttu peab ainult osa iga tegevusala ettevõtetest Statistikaametile andmeid esitama. Suurem osa ettevõtteid valitakse andmeesitajaks juhuvaliku teel. Üle 50 töötajaga ettevõtetel või väiksematel, kuid tegevusalal olulise tähtsusega ettevõtetel tuleb andmeid esitada igal aastal., kus küsimustikud on osaliselt eeltäidetud. Liitumiseks eSTATiga tuleb ettevõtte/asutuse esindusõiguslikul isikul esitada eSTATis taotlus või saata digiallkirjastatud taotlusvorm e-postiga [email protected]. Täpsem info eSTATi ja sellega liitumise kohta on kasutusjuhendis.. järgi on andmete esitamine kohustuslik, sest ühiskonna protsesse kajastav statistika on vajalik nii riigi juhtimiseks kui ka ettevõtte arengukava koostamisel ja juhtimisotsuste langetamisel. Usaldusväärset statistikat saab teha vaid kvaliteetsete andmete põhjal. Seetõttu on andmeid esitaval ettevõttel statistika valmimises oluline roll. Statistikaamet tagab esitatud andmete kaitse, ei edasta neid kontrolli- või järelevalveasutustele ja kasutab andmeid vaid statistika tegemiseks. asendustäitmise ja sunniraha seadusega sätestatud korras.. Analüütilisi ülevaateid saab lugeda Statistikaameti väljaannetest ja statistikablogist.

Andmete esitamiseks soovitame kasutada elektroonilist keskkonda eSTAT

Andmeesitajatele mõeldud koolituste kohta leiate lisainfot SIIT

Riikliku statistika seaduse

Andmete esitamata jätmise või valeandmete esitamise korral on riikliku statistika tegijal õigus teha andmeesitajale ettekirjutus rikkumise kõrvaldamiseks. Ettekirjutuse täitmata jätmise korral võib riikliku statistika tegija kohaldada sunniraha

Kogutud andmete põhjal valminud statistika avaldatakse statistika andmebaasis

Halduskoormuse vähendamise projekt Aruandlus 3.0

„Nullbürokraatia“ algatusest välja kasvanud projekt „Aruandlus 3.0“ loob riigile vajalike andmete automaatse liikumise lahenduse, lähtudes minimaalsusest ja lihtsusest. Tegemist on Maksu- ja Tolliameti (MTA), Statistikaameti (SA) ja Eesti Panga (EP) ühisprojektiga ning esimeses järjekorras vähendatakse ettevõtjate koormust palga ja tööjõu andmete esitamisel. Ettevõtjatelt palga ja tööjõu andmete vastuvõtmiseks on Statistikaamet juba valmis. Järgmise kahe aasta jooksul töötatakse välja ülejäänud majandusarvestusest edastatavate andmete taksonoomia ja võimaldatakse nende automaatne esitamine.

Andmete esitamise koormus seisneb peamiselt infosüsteemidest vajaliku info koondamises, selle põhjal arvutuste tegemises ja andmete sisestamises eri ajahetkel eri ametite keskkondadesse. Üks võimalus koormust vähendada on liigutada aruandlusandmeid automaatselt. See tähendab, et ettevõte kasutab oma infosüsteeme tavapäraselt edasi, aga aruandluseks vajalikud andmed kogutakse ja edastatakse infosüsteemist otse vastavale asutusele. Selle võimaldamiseks võib olla ettevõttel vaja oma infosüsteeme seadistada, et andmed oleksid seal sobival kujul esitatud.

Ettevõtjad peaksid tähelepanu pöörama infosüsteemide uuendamise võimalustele, et tagada automaatset aruandlust võimaldava tarkvara kasutamine. Lisavõimalustega tarkvara kasutamine nõuab küll algselt mõningast seadistamist ja ka tehingute senisest detailsemat kirjeldamist, kuid seejärel väheneb aruandluse koostamiseks ja esitamiseks kuluv aeg märkimisväärselt. Ettevõtjatel säilib võimalus esitada andmeid eSTATi kaudu, mille kasutajasõbralikkust püütakse suurendada. eSTATi küsimustikud eeltäidetakse palga ja tööjõu kohta automaatselt edastatud andmetega, puudujäävad andmed saab sisestada eSTATis eraldi või laadida üles failina. Statistikaamet otsib ka aktiivselt võimalusi, et esmase andmeallikana kasutada registrite infot.Andmete automaatsele vastuvõtmisele üleminek toimub mitmes etapis ning esimesena tegeldakse palga ja tööjõu valdkonnaga. Automaatne andmeedastus toimub infosüsteemide andmevahetuskihi X-tee kaudu ning standarditakse andmete struktuur, st luuakse asutusteülene taksonoomia ja võetakse kasutusele uus rahvusvaheline andmevahetusstandard eXtensible Business Reporting Language Global Ledger (XBRL GL).

Allikas: Statistikaamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700