Autor: Raamatupidaja.ee • 22. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigisisesed maksed kiiremaks

Riigisisesed maksed võiksid liikuda 30 minutiga ühest pangast teise
Foto: pixabay.com
Kaubanduskoda viis Eesti Panga ja Euroopa Keskpanga palvel oma liikmete seas läbi küsitluse, mille eesmärgiks oli teada saada, kuidas on alates 2014. aastast kehtivad ühtsed euromaksete piirkonna ehk SEPA arveldustingimused mõjutanud makseteenuste kasutamist nii riigisiseselt kui ka piiriüleselt. Valdavalt olid ettevõtjad muudatustega rahul, kuid puudusi nähti eelkõige maksete kiiruses.

29 protsenti küsitlusele vastanutest leidis, et SEPA arveldustingimuste kasutusele võtmine täitis oma eesmärki. Positiivsete mõjudena tõsteti esile teenustasude soodsamaks muutumist ning piiriüleste ülekannete kiiruse suurenemist Euroopa Liidus. Samas 21 protsenti vastanutest tõdes, et SEPA-le üleminek ei ole oma eesmärki täitnud. Peamise põhjendusena toodi asjaolu, et riigisisesed maksed on muutunud aeglasemaks. Pooled vastanutest ei osanud sellele küsimusele oma hinnangut anda.

Üle poole vastanutest kinnitas, et nad võimaldavad klientidel soovi korral kaupade ja teenuste eest tasumiseks kasutada välismaist IBAN-pangakontot. 14 protsenti vastajatest sellist võimalust klientidele ei paku. Üks selle põhjuseid on klientide vähene huvi selle võimaluse vastu.Ettevõtjad tegid ka mitmeid ettepanekuid pankadevaheliste euromaksete parendamiseks, näiteks kiirendada riigisiseste maksete liikumist. Riigisisesed maksed võiksid ettevõtjate hinnangul liikuda maksimaalselt 30 minutiga ühest pangast teise. Lisaks tehti ettepanek, mille kohaselt võiks pankadevaheliste maksete puhul toimida makse saaja konto ja nime vastavuse kontroll.Kaubanduskoda edastas küsitluse tulemuste kokkuvõtte Eesti Pangale.

Allikas:  Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700