15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tulusid deklareerides võimalikult vähe kaotada?

Ernst & Young Balticu partner, maksuekspert Ranno Tingas
Foto: Andres Haabu
Tänases Äripäevas juhivad nii maksuamet, investorid kui ka analüütikud tähelepanu mitmele ohukohale, mis võivad tuua suurema maksukoormuse.

Kas autentimisvahendid on tuludeklaratsiooni esitamiseks valmis?

2017. aasta tuludeklaratsiooni esitamine

Kuidas deklareerida koolituskulusid

Seejuures on oluline, kas investeerida ettevõtja või füüsilise isikuna.

„Kõik tulud tuleb õigeaegselt deklareerida, sest kui tulud hiljem välja tulevad ja juurdemaksmise tähtaeg möödas, tuleb maksta ka intresse,“ rõhutas Eesti maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere kõige olulisemat.

Aktsiainvestoritel soovitab ta aga väärtpaberite deklareerimisel kindlasti üle vaadata instrumentide soetushinna. „Kahjuks ei ole soetusmaksumus deklaratsioonis eeltäidetud, on ainult müügihind, ja siin peab ise tähelepanelik olema ning vaatama, et need saaks täidetud – vastasel juhul tuleb tasuda liiga palju tulumaksu,“ lisas ta.

Füüsiline isik võidab investeerimiskontost

Seejuures on investeerimiseks mitu viisi, millest levinumad on rahapaigutamine kas füüsilise isikuna või äriühingu alt. „Füüsilise isikuna on hea investeerida, kui seda tehakse passiivselt pikema ajahorisondi jooksul ning eelistatakse klassikalist finantsvara,“ soovitas Ernst & Young Balticu partner, maksuekspert Ranno Tingas. Ta lisas, et sel juhul on võimalik kasutada investeerimiskonto eeliseid ning hoida maksuarvestust üsna lihtsana. Täpsemalt saab investeerimiskonto abil raha mitte välja võttes maksustamist edasi lükata ning kahjumid maksustamisel arvesse võtta. Nii läheb maksustamisele investeerimiskontolt väljavõtmise hetkel ainult see osa väljamaksest, mis ületab investeerimiskontole kantud vahendeid.

Lisaks saab füüsiline isik eelise dividendiaktsiate maksustamisel. „Dividendiaktsiate korral tekib portfelliinvesteeringutelt äriühingu puhul topeltmaksustamine, kuid füüsilise isiku puhul seda muret ei ole,“ sõnas Tingas.

Ta tõi välja, et kuigi investeerimiskonto süsteem on Eestis kasutusel 2011. aastast, juhtub ikka, et selle eelistest saadakse aru alles siis, kui päevakorda tekib finantsvara müük. „Seekord tasuks olla targem ning eelmisel aastal ostetud finantsvara puhul teha kohe otsus, kas see on soetatud läbi investeerimiskonto, ning selle valiku korral korrekteselt deklareerida ka oma pangakonto investeerimiskontona,“ soovitas Tingas.

Lisaks ei tasu unustada, et ehkki enamasti on välismaa dividenditulu maksuvaba, siis tuleb piiride tagant saadud omanikutulu ikkagi deklareerida. „Euroopa Liidus toimib maksuametite vahel infovahetus hästi ning seetõttu otsivad maksuametnikud taga deklareerimata tulu – sealhulgas ka maksuvaba,“ selgitas Tingas.

Veel rõhutas Tingas, et kuna Eestis on üleüldine tulumaksukohustus, siis kuulub ka uudsetest finantstoodetest saadud tulu maksustamisele. „Näiteks realiseeritud kasum krüptovaluutast, tulu ühisrahastusplatvormidel jne,“ loetles ekspert.

Pikemalt loe Äripäevast.

Autor: Indrek Mäe, Äripäeva ajakirjanik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700