Head raamatupidajat on üha raskem leida

Henry Auväärt
Henry Auväärt analüüsib nõudmisi ja pakkumisi raamatupidajale

Kuigi juba mõnda aega on räägitud raamatupidajate ületootmisest ja sellest, et raamatupidajaid jääb kohe-kohe hulgaliselt ilma tööta, on Eestis olukord praegu vastupidine – nõudlus ületab pakkumise. Keda siis kõige enam otsitakse ja millised on nõudmised ning pakutav palgatase?

Eelmisel aastal avaldati finantsvaldkonnas 8% rohkem tööpakkumisi kui 2016. aastal. Kiireim kasv oli kolmandas ja neljandas kvartalis, kus antud sektori tööpakkumisi avaldati aasta võrdluses vastavalt 10% ja 17% enam. Nõudlus töökäte järele finantsvaldkonnas ületas meie andmetel tööjõupakkumise kasvu, kuna kandideerimiste arv tööpakkumiste arvu suurenemise tempos püsida ei suutnud. Seepärast tunnetasid paljud tööandjad, et töötajate otsingud on muutunud keerulisemaks. Sügisel CV Keskuse ja sõltumatu uuringute agentuuri Palgainfo Agentuur tehtud ühisest tööturu-uuringust selguski, et 86% finants- ja kindlustustegevuse sektoris tegutsevate tööandjate hinnangul on töötajate leidmine muutunud keerulisemaks.

Tööandjate plaanid järgnevaks poolaastaks

Mullu sügisel korraldatud uuringus osales üle 800 tööandja erinevatest Eesti piirkondadest ja eri tegevusaladelt, kes andsid tööd kokku umbes 66 000 inimesele. Uuringust selgusid ka tööandjate plaanid järgnevaks poolaastaks: 38% finants- ja kindlustustegevuse sektoris tegutsevatest tööandjatest plaanis tõsta töötajate palgataset, 59% soovis värvata lisatööjõudu ja 45% luua juurde uusi töökohti. Kuna tööandjate hulk, kes soovib värvata lisatööjõudu, ületab uusi töökohti plaanivate tööandjate arvu, tuleneb värbamisvajadus suuresti olemasolevate töötajate liikumisest teistele töökohtadele. Seega mõjutab töötajate üldine aktiivsus ka finantssektorit, tekitades tööandjatel vajaduse asendada praeguseid töötajaid.
Praegu on CV Keskuse portaalis finantsvaldkonna kategoorias 69 aktiivset tööpakkumist. Otsitakse nii pearaamatupidajaid kui ka raamatupidajate abilisi, finantsanalüütikuid, audiitoreid ja palgaarvestajaid.

Nõudmised raamatupidajatele on karmid

Raamatupidajatelt oodatakse erialast haridust ja eelnevat töökogemust selles valdkonnas. Samuti eeldatakse erinevate levinud raamatupidamisprogrammide (StandardBooks, Merit Palk, Jeeves Finance, Directo, Scala jms) tundmist ja üleüldist head arvutikasutamise oskust. Samas on mõned tööandjad oma ootused ka realistlikumalt kirja pannud ega eelda töövõtjalt kõikide raamatupidamisprogrammide oskamist, vaid oodatakse võimet kiirelt uus arvutiprogramm selgeks õppida. Lisaks tulevad raamatupidajatele kasuks erialaste võõrkeelte (nii inglise, soome, rootsi kui ka vene keele) teadmised.
Vanemraamatupidaja puhul ootavad tööandjad pikemat töökogemust selles valdkonnas ja häid teadmisi tööandja kasutatava raamatupidamistarkvara käsitlemisel. Nooremraamatupidaja ja raamatupidaja assistendi tööpakkumisel on märgata aga ootust, et töövõtja oleks kiire õppimisvõimega, kuid tal oleks siiski raamatupidamise algteadmised.

Isiksuseomaduste poolest on finantssektori tööpakkumistel läbivateks ootusteks ausus, kohusetundlikkus ja täpsus.

Kuigi palga avalikustamine finantssektori tööpakkumistel ei ole levinud, leidub siiski ka avaliku palgaga pakkumisi, kus pakutakse kuni 2000 euro suurust kuupalka.

Osale arutelus

  • Henry Auväärt, CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad