Muudatused õigusaktides

Ann Tarkin
Õigusaktide muudatusi tutvustab IURING õigusbüroo jurist Ann Tarkin

Artiklis käsitletakse eelmise aasta detsembris ja selle aasta jaanuari alguses Riigi Teatajas avaldatud õigusaktide muudatusi.

SEADUSED

28. detsembril 2017 avaldati sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seadus
Seadusega muudetakse füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ettevõtlustulu maksustamise reegleid, et soodustada FIE-na tegutsemist. Muudatustega luuakse FIE-le äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond. Peamised muudatused puudutavad vastuvõtu- ja reklaamikulude ning tasutud sotsiaalmaksu ettevõtlustulust mahaarvamise õigust, kahjumite edasikandmise ja välisriigis teenitud ettevõtlustulu tulumaksuga maksustamise reegleid ning ettevõtlustulult sotsiaalmaksu tasumisel kehtestatud ülempiiri. Samuti muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ja avansilise makse arvestamise reegleid. Seadus jõustus 01.01.2018, osaliselt jõustub see 01.01.2019 ja 01.01.2020.

28. detsembril 2017 avaldati tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muutmise seadus
Seadus sätestab äriühingu juhi töötuna arvele võtmise tingimused, et kõrvaldada äriühingu juhi töötuna arvele võtmise ja töötuskindlustushüvitise saamise tingimustest vastuolu põhiseaduse vastavate paragrahvidega. Kui äriühingu juht kaotab põhitöö, on tal nende muudatuste kohaselt võimalik saada abi uue töö leidmisel ja töö otsimise ajal töötuskindlustushüvitist või töötutoetust. Seadus jõustus 01.01.2018.

29. detsembril 2017 avaldati ning 30. detsembril 2017 jõustus ettevõtluse toetamise ja laenude riikliku tagamise seaduse muutmise seadus
Seaduse eesmärk on tagada riigi garanteeritavate ettevõtlus- ja elamumajanduslaenude väljastamise jätkamine. Seadusega suurendatakse KredExi kaudu riigi garanteeritavate ettevõtlus- ja elamumajanduslaenude tagatislepingute lubatud kogusummat ehk piirmäära. Tagatislepingute lubatud kogusumma tõuseb ettevõtluslaenude puhul 160 miljonilt eurolt 220 miljonile eurole ja elamumajanduslaenude puhul 96 miljonilt eurolt 170 miljonile eurole. Muudatuse tulemusel jätkatakse laenude garanteerimist prognoositud mahus kuni 2022. aastani.

29. detsembril 2017 avaldati kohtutäituri seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus
Seaduse muudatustega luuakse Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja juurde vahekohus, mis tegutseb vaidluste kohtuvälise lahendamise organina ning menetleb poolte kokkuleppel rahalisi nõudeid. Samuti antakse kohtutäituritele õigus nõuda krediidiasutuselt võlgniku väljavõtet päringu tegemisele vahetult eelnenud kuue järjestikuse kuu kohta. Seadust täiendatakse ka kohtutäituri tasu ettemaksu küsimise võimaldamisega väikestelt nõuetelt. Seadus jõustus 09.01.2018, osaliselt jõustub see 01.07.2018 ja 01.01.2019.

29. detsembril 2017 avaldati väärtpaberituru seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus
Seaduse muudatuste peamine eesmärk on investorite kaitse tugevdamine. Kehtestatakse väärtpaberite väljatöötamise, heakskiitmise ja turustamise nõuded, mida kohaldatakse ka investeerimishoiuste soovitamisele ja turustamisele. Muudatustega täpsustatakse, et väärtpaberite väljatöötamine ja turustamine peab toimuma läbimõeldult, investeerimisühingu juhtkonna teadmisel, ja nii, et klientidele pakutakse üksnes nende vajadustele ja eesmärkidele vastavaid investeerimisvõimalusi. Seadus jõustus 03.01.2018, osaliselt jõustub see 13.03.2018.

1. jaanuaril 2018 jõustus tulumaksuseaduse muudatus
Tulumaksuseaduse muudatuse kohaselt arvestatakse residendist füüsilisele isikule tehtud tulumaksuseaduse §-s 41 nimetatud väljamaksetest maha igas kalendrikuus maksuvaba tulu 500 eurot. Seda summat vähendatakse ühe euro võrra (kuid mitte enam kui nullini) 1200 eurot ületava väljamakse iga lisanduva 1,80 euro kohta.

MÄÄRUSED

Detsembri lõpus võeti vastu ja 1. jaanuaril 2018 jõustus Vabariigi Valitsuse määrus töötasu alammäära kehtestamise kohta

Määruse kohaselt on alates 1. jaanuarist 2018 tunnitasu alammäär 2,97 eurot ja kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral 500 eurot.

Osale arutelus

  • Ann Tarkin, IURING õigusbüroo jurist

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad