31. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaetava väärtuse meelespea

Vara väärtuse testi käigus leitakse vara kaetav väärtus
Foto: Egle Vainula, BDO raamatupidamisteenuste juht
Paljude ettevõtete jaoks lõppes 2017. aastaga ka järjekordne majandusaasta ning sellega seonduvalt on asjakohane meelde tuletada, et tulenevalt Raamatupidamise Toimkonna juhendi (edaspidi RTJ) 5 (Materiaalsed ja immateriaalsed põhivarad) punktile 54 peab ettevõtte juhtkond kriitiliselt hindama, kas on märke, mis võiksid viidata varade väärtuse langusele.

Sellisteks märkideks võivad muuhulgas olla järgmised asjaolud:

- vara turuväärtus on langenud oluliselt kiiremini, kui võiks eeldada, lähtudes aja möödumisest või vara normaalkasutusest;- üldine majanduskeskkond ja turusituatsioon on halvenenud, mistõttu on tõenäoline, et varast genereeritav rahavoog/tulu väheneb;- turu intressimäärad on tõusnud, mistõttu varade kasutusväärtuse arvutamisel kasutatav diskontomäär on tõusnud ja vara kasutusväärtus langenud;- ettevõtte netovara väärtus on suurem ettevõtte turuväärtusest;- varade füüsiline seisund on järsult halvenenud;- varast või varade grupist saadavad tulud on väiksemad planeeritust;- ettevõte kavatseb lõpetada mõningaid tegevusvaldkondi või sulgeda mõningaid osakondi või müüa varasid planeeritust varem.Kui esineb mõni eelloetletud märkidest, tuleb läbi viia vara väärtuse test, mille käigus leitakse vara kaetav väärtus. Kaetav väärtus on RTJ 5 punkti 56 kohaselt võrdne kõrgemaga vara õiglasest väärtusest (miinus müügikulutused) või kasutusväärtusest. Seejuures eksisteerib vara allahindluse vajadus juhul, kui nii vara õiglane väärtus (miinus müügikulutused) kui ka vara kasutusväärtus on väiksemad bilansilisest maksumusest.Vara õiglane väärtus on summa, mille eest on võimalik vahetada vara teadlike, huvitatud ja sõltumatute osapoolte vahelises tehingus. RTJ 5 punkt 57 alusel tuleb vara õiglase väärtuse hindamisel lähtuda järgnevatest õiglase väärtuse indikatsioonidest:- siduvas müügilepingus kokku lepitud vara müügihind;- siduva müügilepingu puudumisel vara turuväärtus aktiivsel turul;- siduva müügilepingu ja aktiivse turu puudumisel vara eeldatav müügihind sõltumatute osapoolte vahelises tehingus, võttes arvesse hiljutisi sarnaseid tehinguid samas tööstusharus.Tihti esineb aga juhtumeid, kus ükski ülaltoodud õiglase väärtuse indikatsioonidest pole usaldusväärselt hinnatavad, mistõttu RTJ 5 punkti 58 kohaselt loetakse vara kaetavaks väärtuseks sellisel juhul tema kasutusväärtust.RTJ 5 punktile 59 viidates koostatakse vara kasutusväärtuse hindamiseks realistlik projektsioon antud varaga seotud rahavoogude kohta järgmistel perioodidel ning arvutatakse nende rahavoogude nüüdisväärtus.Vara kasutusväärtuse leidmiseks kasutatava tulevaste rahavoogude prognoosi näol on tegu juhtkonna hinnanguga, milles võb sisalduda liigsest optimismist tingitud oht näidata ettevõtte tulevasi rahavoogusid ja seega varade väärtust suuremana, kui see tegelikult on. RTJ 5 punkti 60 kohaselt tuleb rahavoo projektsioonide koostamisel muuhulgas veenduda, et neis ei esineks põhjendamatuid vastuolusid ettevõtte ja vastava tööstusharu seniste tulemustega, mistõttu peab koostatud prognoos olema alati faktiliselt põhjendatav.Konservatiivsuse printsiibist lähtudes tasub aga alati varade hindamisel konsulteerida sõltumatute ekspertidega, kes omavad asjakohast kompetentsi ja kogemust.

Autor: Johan Nestor, BDO Eesti ärirahanduse nõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700