Autor: Raamatupidaja.ee • 30. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

INFide ja TSMide esitamise tähtpäev läheneb

1. veebruaril on INFide ja TSMide esitamise tähtpäev
Foto: https://pixabay.com
1. veebruaril on viimane aeg esitada Maksu- ja Tolliametile 2017. aastal töötajatele makstud isikliku sõiduauto kasutamise hüvitiste deklaratsioon INF 14. Lisaks tuleb deklareerida eelmisel aastal maksusoodustustega seonduv informatsioon ning väljastada füüsilisele isikule tehtud väljamaksete tõend.

Isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise, koolituskulude ja tervise edendamise kulude katmise ning antud laenude deklaratsiooni vormil INF 14 tuleb täita ja esitada osad I–III. Deklaratsiooni peab esitama ka Eestis püsivat tegevuskohta omav või tööandjana tegutsev mitteresident, kes teeb füüsilisele isikule või mitteresidendile maksustatavaid väljamakseid.

I osas tuleb deklareerida makstud isikliku sõiduauto töösõitudeks kasutamise hüvitised.

II osas deklareeritakse kalendriaasta jooksul töötaja eest tasutud või talle kuludokumendi alusel hüvitatud tasemeõppe, mida ei käsitata erisoodustusena.

III osas deklareerib tööandja, kes on kalendriaasta jooksul katnud või hüvitanud tervise edendamise kulusid maksuvaba piirmäära ulatuses. Tervisekulud tuleb deklareerida alates 01.02.2019.

Seoses muudatustega on INF 14 vormile veel lisatud osa IV, kus deklareeritakse andmeid kontsernisiseste laenude kohta. Esimest korda esitatakse laenude andmed 20.04.2018 ning esitamine hakkab olema kvartaalne.

INF 14 täitmise juhendi leiad SIIT

Maksusoodustustega seonduva informatsioonikohustuse kohta esitatakse järgmised deklaratsioonivormid:

INF 2- Füüsiliste isikute tasutud eluasemelaenu intresside deklaratsioon.

INF 3 - Füüsiliste isikute tasutud koolituskulude deklaratsioon.

INF 4 - Saadud kingituste ja annetuste deklaratsioon.

INF 5 - Täiendava kogumispensioni kindlustuslepingu alusel saadud kindlustusmaksete deklaratsioon.

INF 6 - Vabatahtliku pensionifondi osakute soetamiseks makstud summade deklaratsioon.

INF 16 - Residendist füüsilistele isikutele makstud intressi ja kindlustushüvitise deklaratsioon

Füüsilistele isikutele 2017. aastal tehtud väljamaksete, kinnipidamiste ja maksude tõendi vorm TSM  või vorm TSM MR  tuleb väljastada isiku nõudmisel. Vormid peab väljastama ka Eestis püsivat tegevuskohta omav või tööandjana tegutsev mitteresident, kes teeb füüsilisele isikule või mitteresidendile maksustatavaid väljamakseid. Füüsilisest isikust ettevõtja esitab vormi TSD ning väljastab vormi TSM ainult juhul, kui ta on teinud vastavalt maksustatud väljamakseid.

INF 17 - Usaldusfondi kalendriaastal saadud tulu ja fondi osanikele omistatud tulu deklaratsiooni vormi esitamine.

Vormil INF 17 näidatakse ka usaldusfondi saadud maksustatud tulu ning sellelt välismaal kinni peetud või tasutud tulumaks, mille arvel soovitakse vältida topeltmaksustamist Eestis. Näidatakse vaid see osa välisriigi tulumaksust, mille tasumine oli vastava riigi seaduse või maksulepingu alusel kohustuslik. Tulumaksu võib vormil INF 17 näidata, kui tulumaksu tasumise või kinnipidamise kohta on välisriigi maksuhalduri või maksu kinnipidaja tõend.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700